- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Колика ће бити инфлација у Србији: НБС објавила истраживање

© Sputnik / Sladjana RadenkovicСрпски динар
Српски динар - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2022
Пратите нас
Према резултатима анкета агенција Ипсос и Блумберг, финансијски сектор у Србији очекује да ће инфлација за годину дана износити око 6,0 одсто, објавила је Народна банка Србије (НБС).
Из НБС наводе да према резултатима анкете агенције Ипсос, банкари и осигуравачи очекују да ће инфлација у јулу 2023. године износити 6,0 одсто, а толика је и очекивана инфлација према резултатима анкете агенције Блумберг за август 2023.
Када је реч о краткорочним инфлационим очекивањима представника привреде, она су према резултатима анкете Ипсоса, у јулу такође остала непромењена у односу на претходну анкету и износе 7,0 одсто.
Инфлациона очекивања за две и три године унапред су и код финансијског сектора и код привреде нижа од краткорочних, па у финансијском сектору очекују да инфлација за две године буде 4,0 одсто, а за три године 3,5 одсто, преноси Танјуг.
Средњорочна инфлациона очекивања привредника и за две и за три године износе 5,0 одсто.
Ови резултати би, наводе из НБС, могли да указују на то да и финансијски сектор и привреда очекују ублажавање инфлаторних притисака са стабилизацијом кретања на међународним робним тржиштима.
Српски динари - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2022
ЕКОНОМИЈА
„Фич“ потврдио кредитни рејтинг Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала