- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нема им равних: Какве су роботе на војном форуму представиле Русија и Кина

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаМодел робота на Међународном форуму „Армија 2022“
Модел робота на Међународном форуму „Армија 2022“ - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2022
Пратите нас
Умеју да трче и разговарају, могу прецизно да гађају, патролирају, извиђају територију, испоручују оружје, муницију, лекове. Мултифункционални роботи које су Русија и Кина представиле на 8. Међунарном војном-техничком форуму „Армија 2022“, једној од највећих изложби оружја и војне технике у свету, јесу ван конкуренције и нема им равних у свету.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

У војном парку „Патриот експо“, недалеко од Москве, где се одржава форум, на штанду „Роботека 2022“, представљени су како руски, тако и кинески роботи. Један од њих, „Промобот“ који ради на разним аеродромима широм света и помаже путницима да се лакше снађу на терминалима, произвела је руска компанија из састава Фондације Сколково, док су преостала два, роботске псе, који могу да трче и учествују у борбеним дејствима, произвеле кинеска фирма „Унитри роботикс“ и руска инжењерска компанија „Интелект машина“.
© Sputnik / Николина Тесла"Примобот" - робот руске компаније на Форуму "Армија 2022"
Примобот - робот руске компаније на Форуму Армија 2022 - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
"Примобот" - робот руске компаније на Форуму "Армија 2022"

Шта све могу руски роботи

Како каже за Спутњик представник руске компаније Андреј, „Промобот“ је мултифункционални робот. „Овај робот је промотер. Он може да демонстрира или рекламира било коју компанију. Тренутно ради на разним аеродромима, изложбама, као и многим другим местима. „Промобот“ уме да привуче пажњу јер зна да плеше, комуницира и одговара на разна питања. Такође, он може да вас одведе заједно са водичем у кратку екскурзију“, објашњава саговорник, додајући да овај робот када се испразни, часком одлази на пуњење, а затим наставља да обавља своје задатке.
Осим „Промобота“, на највећој изложби оружја и војне технике, која траје од 15. до 21. августа, руска инжењерска компанија „Интелект машина“, која послује у области роботике, оружја, као и вештачке интелигенције, представила је роботског пса система М-81. Овај робот је носио бацач граната на леђима и имао црну одећу. Како је за „Риа Новости“ изјавио представник компаније, овај робот може током ванредног стања да истражује територију, пролази кроз рушевине и доставља лекове. Према речима стручњака, прилагођен је и за испуњавање борбених задатака: од прецизног циљања, патролирања, до испоруке како оружја тако и муниције.
Робот - пас
Робот - пас - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
Робот - пас

Ни кинески не заостају

На изложби која је одржана у војном парку „Патриот експо“, осим руских робота, представљен је и робот кинеске компаније „Унитрее роботикс“. Према речима представника компаније Дмитрија Маљцева, постоји неколико конфигурација оваквих робота.

„Њихова цена варира од 400.000 рубаља до четири милиона рубаља, у зависности од функционалности и величине. Овај робот може да плеше, трчи и ради салто. Он има неколико камера: предње, бочне и доње. Углавном се користи као партнер за трчање. Његова брзина је до 14 километара на сат, док тежина износи од 15 до 16 килограма“, објашњава саговорник Спутњика, додајући да се овај робот може користити у војне сврхе као обичан пас, и сходно томе, биће минимални губици живота како људи тако и животиња.

Форум „Армија“ је највећа изложба оружја, муниције, војне и специјалне технике и опреме у свету, као и место на ком се потписују велики уговори и одржавају затворена саветовања са наменском индустријом у вези са војно-техничким питањима. Форум је ове године одржан у парку „Патриот“, на аеродрому „Кубинка“, полигону „Алабину“, свим војним окрузима и у Северној флоти.
Руски космонаути у свемиру - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2022
РУСИЈА
Како ће изгледати руска космичка станица
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала