- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шојгу: Циљ напада на затвор у Јеленовки је прикривање украјинских злочина

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаИстражни затвор у Јеленовки
Истражни затвор у Јеленовки - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2022
Пратите нас
Ракетни удар украјинске војске на истражни затвор у Јеленовки у ДНР, у коме су се налазили заробљени украјински војници, припадници екстремистичког батаљона „Азов“, јесте покушај прикривања истине о злочинима које су извршили украјински војници, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу на првом Међународном антифашистичком конгресу.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Украјинске власти су ‘Азовце’ (‘Азов’ је Русија прогласила терористичком организацијом), који су се предали, осудила на смрт. Због тога је затвор у Јеленовки током ноћи гађан из америчких вишецевних ракетних бацача. Украјинско руководство је извршило циничан масакр над заробљеницима због страха од њихових сведочења. Они откривају злочине против цивила који су почињени уз одобрење Кијева“, рекао је Шојгу.

Према његовим речима, радикални национализам који је гајио батаљон „Азов“ је постао идеологија свих бандероваца у Украјини.
„Руски војници, на напуштеним позицијама Оружаних снага Украјине, проналазе велики број екстремистичке литературе. Учесници конгреса их могу видети на тематској изложби наоружања и војне технике коју користе украјински екстремисти“, навео је руски министар одбране.
Раније је Штаб територијалне одбране ДНР саопштио да су 29. јула услед украјинског напада америчким ракетним системима „Химарс“ на Истражни затвор у Јеленовки у ДНР погинуло 53, а рањено 75 украјинска ратна заробљеника. Лидер ДНР Денис Пушилин изјавио да је напад на затвор био планиран и да су се тамо налазили борци, конкретно из „Азова“ (против њих је у Русији покренут кривични поступак), који су се предали.
Министарство одбране Русије саопштило је да је Русија позвала стручњаке из УН и Међународног Црвеног крста ради истраге у Јеленовки.
Први Међународни антифашистички конгрес одржава се у оквиру војно-техничког форума „Армија-2022“ у изложбеном простору „Патриот“ у Подмосковљу. Циљ конгреса је да се уједине напори светске заједнице у борби против идеологије нацизма у било којој његовој манифестацији.
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
РУСИЈА
Захарова: Надамо се да ће УН и Међународни Црвени крст објективно проценити злочин у Јеленовки
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала