- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шојгу: Многи Украјинци нису прихватили политику Кијева и говор мржње према Русији

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаСегеј Шојгу
Сегеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2022
Пратите нас
Многи Украјинци нису прихватили политику Кијева која је усмерена на рехабилитацију нацизма, као ни говор мржње према свему што је повезано са Русијом, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу на Међународном антифашистичком конгресу.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Посебна тема је неонацизам у Украјини. Званични Кијев је отворено себе прогласио наследником крвавих украјинских екстреиста. Врховна рада је милитанте ОУН-УПА (Украјинска устаничка армија била је оружано крило Организације украјинских националиста, а у Русији је забрањена и проглашена за екстремистичку организацију) прогласила борцима за националну независност. После распада Совјетског Савеза, Вашингтон је учинио све да од Украјине створи антипода Русији. Промовисано је законодавство које забрањује руски језик, руске медије, руску културу - све што је повезано са нашом земљом“, рекао је Шојгу.

Он је нагласио да многи у Украјини нису прихватили такву политику, па ни становници Донбаса који се нису препустили режиму на власти у његовим нацистичким тежњама. Шојгу је закључио, да је управо тада против њих покренута брутална казнена операција.

Специјална војна операција покренута због претњи по безбедност Русије

Одлука о специјалној војној операцији донета је због неприхватљивих претњи украјинских власти по безбедност Русије, изјавио је министар одбране Русије.

„Током осам година, режим у Кијеву је починио очигледне злочине против грађана Доњецке и Луганске Народне Републике. Погинуло је на хиљаде невиних људи, укључујући и децу. Истовремено је и Северноатланска Алијанса почела да војно осваја украјинске територије. Кијев се оријентисао на улазак у НАТО. Све то је створило неприхватљиве претње по безбедност Русије“, рекао је Шојгу.

Истакао је да је у фебруару покренута специјална војна операција и да је њен главни циљ заштита становника Донбаса од геноцида кијевског режима.
Појаснио је да су се првих дана специјалне операције руске оружане снаге суочиле са нехуманом тактиком украјинских јединица.

„Украјински војници и војници екстремистичких батаљона се крију у градским четвртима, цивилно становништво користе као живи штит, а стамбене зграде и објекте социјалне и енергетске инфраструктуре користе као упоришта. Приликом пораза и повлачења они намерно уништавају све око себе, само да не би остало ништа за цивиле. Такву су тактику током Другог светског рата имали и немачки нацисти“, нагласио је он.

Шојгу је констатовао да се то објашњава саставом украјинске војске, јер су се после антиуставног преврата појавиле нове структуре - такозвани национални батаљони који су били вођени идејом неонацизма и расне нетрпељивости према свима за које сматрају да нису Украјинци.

Забрана Русима да уђу у ЕУ је манифестација нацистичке политике

Идеја да се свим Русима забрани улазак у земље Европске уније је манифестација нацистичке политике изјавио је Шојгу.
Он је навео да се фундаментални принципи светског поретка, правне и политичке оцене Нирнбершког трибунала све више игноришу и ревидирају од стране појединих земаља, посебно балтичких земаља.
У Естонији и Летонији су постали традиционални маршеви СС неонацистичких формација, а ратним злочинцима су подигнути споменици и обелисци. На улицама у литванским градовима се отворено чују нацистичке пароле“, рекао је он.

Руски министар одбране је отварајући конгрес цитирао Георгија Димитрова који је фашизам назвао зверским шовинизмом, средњевековним варварством и необузданом агресијом против других народа и држава.
„Током 30-их година прошлог века фашистички и диктаторски режим је установљен у Шпанији, Португалији, Русмунији, Хрватској и у још неким земљама. Најрадикалнија и најагресивнија његова форма је био немачки нацизам“, истакао је Шојгу.
Подвукао је да је долазак национал-социјалиста на власт био условљен њиховим финансирањем међународним капиталом, као и да је финансијско-економска сарадња англоамеричких и нацистичких кругова била један од основних фактора оји су довели до Другог светског рата .
Подсетио је да је највећа агресија била испољена на Совјетски Савез када је погинуло 27 милиона људи. Навео је да такву цену није платила ниједна држава на свету, јер од укупног броја жртава, скоро 14 милиона су били цивили. То је директна последица нацистичке политике коју су освајачи спроводили, сматра Шојгу.
Руски министар одбране је подвукао да су лекције из историје слабо научили они који се ослањају на своју снагу и врше насиље.

„Бомбардовање Југославије, рат у Авганистану, Ираку и Либији, терористичке структуре у Сирији, сви ови и слични злочини имају конкретне иницијаторе и извршиоце. Одговорност за такве акције и њихове последице су на руководству Сједињених Америчких Држава и НАТО-а“, закључио је руски министар одбране.

Државна дума Русије: САД финансирају нацизам у свету

Нова форма глобалног фашизма лежи у порицању мултиполарног света и у идеологији униполарног света, а Сједињене Америчке Државе су субјект који финансира нацизам, изјавила је потпредседник Државне думе Русије Ирина Јарова на првом Међународном антифашистичком конгресу.
Према њеним речима, претварање Украјине у нацистичку државу је пројекат Сједињених Америчких Држава.
Први Међународни антифашистички конгрес одржава се у оквиру војно-техничког форума „Армија-2022“ у изложбеном простору „Патриот“ у Подмосковљу. Циљ конгреса је да се уједине напори светске заједнице у борби против идеологије нацизма у било ком облику.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2022
РУСИЈА
Путин: Русија цени што се њени савезници не сагињу пред хегемоном
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала