- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Великани нашег века – наши знакови поред пута | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2022
Пратите нас
У новом издању емисије „Орбита културе“ подсетићемо се неких важних датума – годишњица рођења или смрти – које, како време одмиче, постају мале референтне тачке за разумевања богате историје српске и светске културе.
Било да је реч о писцима, песницима или сликарима, оним рођеним с краја 19. или представницима наредног, 20. века, с пуно разлога говоримо о ауторима и делима после којих у култури ништа више није било исто. Њима у част посвећујемо ово издање емисије „Орбита културе“.
Наш а светски, тако смо у најкраћем још за његовог живота описивали сликара и вајара Милоша Шобајића, јединствену уметничку појаву коју можда најтачније објашњава име његовог сликарског циклуса – велики корак. Човек великог корака, идеје, талента, велики путник и становник света, сањар који је изгубио битку са короном, управо за време карантина услед пандемије написао је роман „Вецин циркус“, који је недавно постхумно објављен.
Какав се циркус одиграва у Шобајићевом „Вецином циркусу“, који је његова супруга Маја Т. Искјердо претворила у драму, шта се све догађа у животу два пријатеља у доба карантина, да ли смо у апсурдном свету забрана и закључавања само марионете чије конце померају моћници и да ли нас само љубав и пријатељство чине живим и слободним – у „Орбити културе“, а у знак сећања на Милоша Шобајића, откривају др Маја Т. Искјердо и један од јунака Шобајићеве књиге, прослављени фудбалер Душан Савић.
Ко је био Кавафис, светски и грчки песник који је прославио град Алексадрију, Хелене, Византију али и обичног човека? Шта нам данас поручују стихови писани пре једног века и да ли су чувене песме „Итака“ или „Нова Одисеја“ заправо приче о савременом човеку који се више не може повезати ни са родним тлом? Како век од њиховог настанка данас читамо стихове песме „Чекајући варваре“, у којој сазнајемо да су „варвари били неко решење“ – за „Орбиту културе“ открива Александра Вуковић, преводилац и приређивач збирке изабраних Кавафисових песама „Чекајући варваре“ коју је недавно објавила издавачка кућа „Лом“.
Зашто је књижевна оставштина Борислава Пекића јединствена и драгоцена и да ли је „океан Пекић“ и даље извор из ког се напаја врхунска српска књижевност? Због чега о овом великану не би требало говорити у перфекту, будући да је реч о писцу-чуду који је осликао нашу прошлост, садашњост али и будућност –за „Орбиту културе“ говоре књижевници и универзитетски професори Вида Огњеновић и Михајло Пантић.
Како нам четири деценије од смрти данас изгледа дело великог писца Меше Селимовића, да ли су „Дервиш и смрт“ и „Тврђава“ уметнички снажне и универзалне опомене које важе за све људе и за сва времена, и да ли је сада болнија него пре Мешина порука да је сваки човек увек на губитку – о томе за Спутњик говоре писац, критичар и преводилац Мухарем Баздуљ и др Владан Бајчета са Института за књижевност.
Великани нашег века – наши знакови поред пута | Орбита културе
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету. У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“. Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала