- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црна Гора: Нова влада не би издржала ни сто дана, најизвеснији избори

© Sputnik / Бобан НововићЗаседање Скупштине Црне Горе
Заседање Скупштине Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2022
Пратите нас
Након изгласавања неповјерења влади Дритана Абазовића у Скупштини, Црна Гора је најближа изборима, а како истиче аналитичар Предраг Дрецун, нека нова влада не би издржала ни сто дана, што је успјела претходна.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Дрецун сматра да су исцрпљене све могућности сарадње међу странкама побједницама парламентарних избора 30. августа 2020. године.

Избори најизвеснији

„Веома лоша комуникација међу лидерима тих страна оптерећује и онемогућава сарадњу партија. Нови избори су једино брзо и оптимално рјешење у овој ситуацији. Проблем је за странке које нијесу у извршној власти, јер би те изборе припремала влада којој је изгласано неповјерење, иако је у техничком мандату та влада има не мала овлаштења, видјели смо шта је радила влада Душка Марковића након пораза ДПС-а на парламентарним изборима”, наводи Дрецун за Спутњик.
Он указује и на експлицитан став Стејт департмента из којег је саопштено да очекују брзо или нову владу, или нове изборе.

„Због лоших односа међу партијама избори су једино реално рјешење политичке кризе. Е сада, постоји технички проблем око Уставног суда. Он треба да има седам судија, сада има четворо, а једом судији ускоро истиче мандат. Ја вјерујем да ће у Скупштини морати да дођу до договора и да изаберу макар тог једног судију, да би избори могли да се организују”, оцјењује Дрецун.

Демократе много ризиковале

Наш саговорник је мишљења да је из ове политичке ситуације једино сигурно – да ће корист имати покрет Европа сад, за остале је рано говорити како ће проћи код гласача.
„Демократе су много ризиковале потезом обарања Абазовићеве владе, заједно са ДПС-ом. Дакле, њихови и политички интереси ДПС-а су с е негдје поклопили, али то није одлука о неком закону, или неком кадровском рјешењу, већ крупна одлука која мијења политичку сцену у Црној Гори. Зато ће Демократе морати добро да се потруде да објасне својим бирачима такву одлуку, иначе могу бити кажњени на наредним изборима. Један велики број њихових гласача био је затечен том одлуком да заједно са ДПС-ом сруше владу”, констатује Дрецун.
Небојша Медојевић - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2022
РЕГИОН
Медојевић: Покушаћемо да са УРА и Демократама саставимо техничку Владу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала