Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Најава напуштања косовских институција: Снажно упозорење за приштинске власти и њихове спонзоре

© Tanjug / // Tanjug, / RADE PRELICЗаставе Србије у северном делу Косовске Митровице
Заставе Србије у северном делу Косовске Митровице  - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2022
Пратите нас
Најава да би, уколико власти у Приштини не престану са прогоном Срба, у наредних месец дана приштинске институције могли да напусте српски политичари, а затим и полицајци, судије и тужиоци је веома јако упозорење за приштинске власти, али и за оне који спонзоришу и толеришу њихово понашање, каже за Спутњик генерал у пензији, др Митар Ковач.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Поводом обраћања председника Србије Александра Вучића, који је након састанака у Бриселу и разговора са представницима Срба са КиМ саопштио јавности да ће држава сачувати наш народ од погрома и прогона и да се неће поновити избегличке колоне, Ковач каже да Срби у оваквим околностима немају алтернативу и да Србија мора стати иза свог народа по сваку цену.

Снажно упозорење

„То мора да разуме и Приштина и међународна заједница, да је недопустиво да Срби кооптирају у власти такозване државе Косово, а да истовремено та лажна држава врши терор над српским народом на северу КиМ. Верујем да ће Америка и Велика Британија рећи властима у Приштини да је сценарио у коме би Срби напустили институције изузетно озбиљан, јер би то био почетак разградње власти на Косову овакве какву данас познајемо“, указује директор Евроазијског безбедносног форума.
Властодршцима у Приштини Срби су, примећује наш саговорник, та „златна полуга“ којом обезбеђују легитимитет власти.
„Изласком Срба из приштинских институција би се пред светском јавношћу и Уједињеним нацијама јасно и аргументовано изнео став да се ради о терору над једним народом и да његови политички представници не желе да учествују у таквој власти“, категоричан је Ковач.

Десет дана за компромис

Коментаришући чињеницу да је за преговоре и компромис поводом мера које су привремене власти у Приштини најавиле за 1. септембар остало још десет дана, Ковач каже да верује да ће после снажне поруке Београда западне земље ипак утицати на косовске власти да се примени неки административни приступ, који ће пролонгирати овај проблем на неко дуже време, можда чак и до неког коначног споразума две стране.
„Мислим да ће ментори косовске независности са Запада, пре свега Америка и Велика Британија, уочавајући могућност ескалације кризе на овом простору и избијања отвореног сукоба, ипак ићи ка томе да се овај проблем некако реши на миран начин, макар и привремено. Сигуран сам да им поред украјинске кризе никако не би одговарала нека нова ратна криза на Балкану, за коју нико не зна у ком правцу би могла да се одвија“, указује саговорник Спутњика.

Прекршен мандат КФОР-а

У осврту на позив председника Србије да НАТО обавља свој посао и да обезбеди мир Србима на северу како не би били угрожени од албанске полиције, Ковач каже да се, на жалост, до сада показало да се од стране западних земаља на политичком нивоу не чине велики кораци да не дође до ескалације, док се у војном смислу КФОР понаша као да се ништа није дешавало у смислу самовоље косовских власти у прошлости.
„Треба имати на уму да је КФОР одговоран политичким властима држава које дају своје војне контигенте, као и Уједињеним нацијама које су стале иза те мисије на Косову и Метохији. Међутим, проблем је настао оног момента када су водеће земље Запада признале лажну државу Косово и од тада тај проблем ескалира у смислу подршке властима те лажне државе тако што се асистира њиховим одлукама, оне се прећутно одобравају или се чак власти лажне државе Косово инструишу да предузму неке потезе“, напомиње Ковач.
Упркос томе што, како каже, треба да делује да је Приштина неке одлуке донела самостално, оне су заправо усаглашене са водећим државама НАТО пакта чији су највећи контигенти у саставу КФОР-а на КиМ:
„Уместо да спрече појављивање албанске полиције на северу Косова, овде се јасно види да се мимо мандата КФОР-а и мимо прописа заправо кривотвори све оно што је везано за безбедност српског становништва. Први пут када је безбедносним снагама Косова дозвољено да без последица иду на север, без сагласности српских власти и општина на Северу и без сагласности КФОР-а, прекршен је споразум и мандат те мисије и угрожени су темељи безбедности на целом простору Косова и Метохије“.
Све то, примећује генерал у пензији, доводи у питање и мир и безбедност у региону.
„Судећи по ономе што ради КФОР, верујем да ће они и даље бити на страни одлука власти лажне државе Косово. Наиме, распоређивањем КФОР-а на административним прелазима, дуж комуникацијских праваца, на местима погодним за постављање барикада и одређивањем снага које би спречиле њихово постављање од стране Срба, суштински се асистира Приштини и припрема терен за предузимање акција од стране безбедносних снага лажне државе Косово“, сматра Ковач.
Цела та стратегија, додаје наш саговорник, усмерена је ка маргинализацији српског народа и његових интереса на простору Косова и Метохије, а посебно на северу покрајине.
„У том смислу им земље Квинте, које су под пресудним утицајем Сједињених Америчких Држава и Велике Британије и помажу. Наравно да контигенти КФОР-а могу да делују на било ком делу КиМ, али овде је веома индикативно да су америчке трупе дошле на север Косова и да се на тај начин испољава и политички утицај и заинтересованост Америке да се очува мир, али под условима који одговарају Вашингтону и косовским властима. Бојим се да је јавно негодовање поводом одлука Аљбина Куртија више представа за јавност и медијска пропаганда“, закључује Митар Ковач за Спутњик.
Председник Србије Александар Вучић поручио је у недељу да ће се борити грчевито наредних десет дана, али да не зна шта би могло бити прихватљиво решење када је реч о ситуацији на КиМ. Представници Срба су подржали руководство Србије да трага за компромисним решењем, навео је Вучић и додао да су тражили и добили гаранције да се погром и протеривање Срба неће догодити.
Александар Вучић и патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2022
СРБИЈА
Вучић упознао патријарха Порфирија и епископа Иринеја о току разговора у Бриселу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала