- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски инжењер ексклузивно за Спутњик открива најперспективније руске тенкове

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаТенк Т-14 "Армата" на форуму "Армија 2021"
Тенк Т-14 Армата на форуму Армија 2021 - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2022
Пратите нас
Инжењер руског концерна „Уралвагонзавод“ Иља Оњегов је у ексклузивном интревју Спутњику говорио о напредном развоју руских тенкова „Армата“ и Т-90М и конкуренцији на тржишту.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Армата

Према његовим речима, најперспективнији тенк данас је Т-14 „Армата“.

„Представљен је најперспективнији тенк Т-14. Главни правци нашег развоја су торањ, место за посаду у трупу тенка, што омогућава већу сигурност посаде приликом гађања. То укључује одвојено место за гориво и муницију, односно, радимо све како бисмо осигурали безбедност људи у тенку“, рекао је Оњегов.

Осим тога, тенк ће бити и дигитализован и то ће му омогућити да постане прави компјутер на гусеницама.

„Т-14, који је представљен на изложби и већ се налази у наоружању војске, а у току је даљи рад на његовој имплементацији са Министарством одбране. Иако су прототипови већ испоручени, тенк се и даље усавршава. Узимамо у обзир све коментаре током употребе тенка, а након тога планирамо и серијску производњу“, појаснио је он.

Т-90М

Најпопуларнији тенк серијске производње је Т-90М.

„Почели смо велику серијску производњу тенка Т-90М који је недавно развијен специјално за руску војску, али га припремамо и за извоз. Он је, у ствари, модернизована варијанта тенка Т-90 – има већу покретљивост, ватрену моћ и одбрамбене могућности. Тенк је мобилнији захваљујући снажном мотору, сигурнији јер су постављени заштитни комплети и нови модул торња са новом заштитом. Снага испаљивања ватре је појачана укључивањем високо-аутоматизованог система за контролу пожара у модул торња, што подразумева и нови нишан и панорамски вид. То омогућава командиру да изврши претрагу циљева и проследи сигнал нишанџији“, рекао је Оњегов.

Заштита

Према речима инжењера и конструктора руских тенкова, заштита је најсложенији део у производњи тенка.

„Тенк Т-90М има динамичку заштиту која омогућава да тенк не могу да открију савремене противтенковске гранате. Тешко је обезбедити заштиту возила од летелица и пројектила. То је компликовано, јер је тенк веома тежак, око 100 тона. Уједно је то и разлог што примењујемо активна средства заштите, као што су комплекси типа ‘Арена-М’. Ови комплекси имају пријемне и преносне модуле који хватају летећи пројектил и преносе команди информацију како би она гађала и уништила га. Управо тај модул и припремамо за уградњу у тенк Т-90 и радимо на инсталирању овог комплекса на тенкове типа Т-72“, појаснио је руски инжењер.

Што се тиче заштите он је додао да тенк Т-90 има систем завеса који га штити од противтенковских пројектила друге генерације.
„Тенк то обавља помоћу задњег осветљења, којим се мета осветљава и ракета иде у њеном правцу. На крају, тенк, помоћу овог позадинског осветљења, окреће торањ у жељеном смеру, укључује рефлектор и противтенковски пројектил губи свој смер. Пројектил иде у страну. Најугроженије место у тенку је ипак посада и зато се развој одвија у правцу њене максималне заштите“, појаснио је Оњегов.

Ватра

Није ништа мање сложен ни систем за навођење ватре, који се може обезбедити на више начина, а све је у нишану.

„Нишан ради како преко оптичког канала тако и преко телевизијског и термовизијског канала, који омогућавају побољшан рад нишанџије. Ови видео уређаји су мали, али прилично ефикасни и довољни су за проналажење и погађање циља. Термовизијски систем може сам да одреди и ухвати циљ, али коначну одлуку доноси војник. Отварање ватре наступа само након дозволе“, рекао је он.

Конкуренција на тржишту

Што се тиче конкуренције на тржишту, најпопуларнији руски тенк је управо Т-90М.
„Наш тенк Т-90М је један од најприступачнијих што се тиче односа цене и квалитета. Испоручен је многим земљама у света и успешно се експлоатише. Конкуренти нашим тенковима су, можда, само ‘Леопард’и ‘Абрамс’, док ‘Меркава’ није конкурентан“, закључио је руски инжењер тенкова.
Спутњик је медијски партнер форума Армија 2022".
Форум „Армија 2022“ је отворен 15. августа и трајаће до 21. августа. У оквиру форума су планирана 289 догађаја, која ће се организовати у изложбеном парку „Патриот“, полигону Алабино, аеродрому Кубинка, као и у свим војним окрузима и у Северној флоти, као и у више од 30 региона у Русији. У форуму ће учествовати 72 војне делегације.
Отварање војно-техничког форума Армија 2022  - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2022
РУСИЈА
„Рособоронекспорт“ о великој потражњи за системима против дронова: Одлично се показали у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала