- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шојгу: Руска војска три пута употребила ракете „кинџал“ током специјалне операције у Украјини

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаЛансирање аеробалистичке ракете "Кинџал"
Лансирање аеробалистичке ракете Кинџал  - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2022
Пратите нас
Оружане снаге Русије су три пута употребиле хиперсоничну ракету „кинџал“ током специјалне операције у Украјини, саопштио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Ракета је три пута употребљена током специјалне војне операције и три пута је показала изванредне карактеристике“, рекао је Шојгу у интервјуу за руски „Први канал“.

Према његовим речима, ниједна слична ракета у свету нема карактеристике као „кинџал“.
„Нико још нема такву ракету: и хиперсоничну, и с таквом брзином, и с таквим продорним могућностима. Немогуће је пронаћи и пресрести“, додао је Шојгу.
Министар је подсетио да „кинџал“ може да развије брзину већу од 10 маха, мењајући притом трајекторију како у хоризонталној, тако и у вертикалној равни.
„Практично је немогуће ухватити је, а ми је користимо за гађање посебно важних циљева“, рекао је Сергеј Шојгу.
„Кинџал“ је најновији руски комплекс с хиперсоничним аеробалистичким ракетама, које носе специјално опремљени авиони МиГ-31К. Ракета је тешко уочљива за радаре, има високу маневарску способност и намењена је уништавању копнених и морских циљева.
Према речима Шојгуа, руска војска у специјалној војној операцији у Украјини користи и авион Су-57, који има високи степен заштите од разних система противваздушне одбране.
Говорећи о наоружању НАТО-а које се користи у Украјини, Шојгу је истакао да руски стручњаци пажљиво изучавају западно трофејно оружје које је предато Кијеву и да већ знају како да се боре против њега и чиме да му се супротставе.
„Наравно, тим оружјем се бави и наша наука, и наша индустрија. Гледамо с двеју страна. Прво, то су могућности борбе против тог оружја, како и шта може да му се супротстави. Друго, чиме се може уништавати, који су му главни недостаци. Тај посао је у току и прилично успешно тече", рекао је Шојгу.
Министар је издвојио преносиву хаубицу М-777, иностране вишецевне бацаче ракета, противтенковске комплексе NLAW, "џавелин", "стингер", одређене видове стрељачког наоружања.
Коментаришући хаубице М-777, Шојгу је оценио да су се оне показале као веома компликоване за ремнот, као и противтенковски комплекс "џавелин".
Шојгу је, такође, коментарисао покушаје да се Русија изолује, оценивши да је то немогуће, јер је реч о највећој нуклеарној држави.
„Громогласне изјаве о изолацији Русије – то је и иначе прилично тешко постићи, а када је реч о нашој земљи, практично је немогуће. Ми смо највећа нуклеарна држава, највећа земља по површини и територији. Земља с напредном науком, прилично развијеном индустријом и одбрамбено-индустријским комплексом. А и сама историја говори о томе да је то прилично тешко учинити“, рекао је Шојгу у интервјуу за телевизијски канал „Русија 24“.
Према његовим речима, они су се надали да ће специјана војна операција на неки начин утицати на број предузећа и компанија које учествују на војно-техничком форуму „Армија 2022“ у Москви, одржаном прошле седмице, као и на број делегација и обим куповине руског наоружања.
„Кажем вам, пријатељи су остали пријатељи. На њих није утицао тај снажни притисак са свих страна“, закључио је министар.
Роскосмос - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2022
РУСИЈА
Русија на форуму „Армија-2022“ премијерно представља нову орбиталну станицу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала