Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

За два месеца 120 погинулих на путевима у Србији

Пратите нас
За нешто више од два месеца 120 људи је погинуло на путевима Србији, рекао је Владимир Вида из Саобраћајне полиције. Мотоциклисти су, уз пешаке, најрањивија категорија у саобраћају, каже Вида.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Од 15. јуна до данас, на путевима у Србији, погинуло је 120 особа, што је 14 више у односу на исти период прошле године, рекао је Владимир Вида из Управе саобраћајне полиције.

Превелики број погинулих на путевима

„Претходне две године нису за поређење због епидемиолошке ситуација и мањег броја аутомобила на путевима, али 120 погинулих за нешто више од два месеца је превелики број“, рекао је Вида за РТС.
Још једна особа је погинула јутрос, када се аутобус сомборских регистарских ознака преврнуо на ауто-путу код Лесковца.
Умор је често узрок несрећа, каже Вида и апелује на возаче да поштују ограничење брзине.
„Боље је возити дању, али су и веће гужве на границама и апелујем на возаче да време проведено у колони не надокнађују повећањем брзине“, рекао је Вида.
Мотоциклисти су, истиче, уз пешаке најрањивија категорија у саобраћају. Ове године је 38 возача мопеда и мотоцикала страдало у саобраћају, истакао је Вида.
Према његовим речима, највећи број несрећа у којој страдају мотоциклисти догађа се на начин као што је било у Руменци када је страдао полицајац, када други возач другог возила не види на време возача мотоцикла и не може да скрене или се окрене.
Најбитније је коришћење сигурносне опреме и поштовање прописа, пре свега поштовање ограничење брзине кретања, подвлачи Вида и понавља да је у летњем периоду потребна додатна опрезност јер су на путевима и мопеди и аутомобили и бицикли...
Саобраћајни полицајци су за три дана „Бир феста“ открили 368 возача који су управљали возилом под дејством алкохола, 24 њих је било под дејством психоактивних супстанци, а 48 је задржано у службеним просторијама.
Током целе манифестације, каже Вида, саобраћајна полиција била је ангажована на едукацији посетилаца који треба да схвате колико је опасно управљање аутомобилом под дејством алкохола.
„Ми не дозвољавамо да возило напусти простор манифестације, а да се не исконтролише. Сваки возач се алкотестира“, рекао је Вида.

Контрола брзине на ауто-путевима

Подсетио је да је почео да функционише унапређени систем контроле просечне брзине на ауто-путевима што је, како каже, додатни разлог да се успори.
Требало би да од 15. октобра, возачи који возе 150 километара плате казне за прекорачење брзине и до 60.000 динара. Поред прекорачења брзине снимаће и ко није везао појас – и напред и позади, као и ко током вожње користи мобилни телефон.
За све прекршаје које камере сниме, аутоматски ће на кућне адресе долазити казне.
Ближи се 1. септембар, саобраћајна полиција ће, каже Вида, као и увек бити у зонама школа, контролисаће се пропуштање пешака на пешачком прелазу, непрописан превоз деце и по потреби контролисаће се брзина.
„Сви желимо да имамо добре учеснике у саобраћају, јако је битно деци од малена усадити позитивне ставове, створити свест да поштују прописе због њих самих, да када се возе буду у сигурносном седишту и кад порасту користе сигурносни појас и само ћемо тако имати савесне возаче“, рекао је Вида.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала