- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски политичар: Није „Гаспром“ непоуздан, него ми

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаГаспром
Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
Пратите нас
Лидер бивше бугарске парламентарне странке „Препород“ Костадин Костадинов изјавио је да се Бугарска показала као непоуздана страна, а не руска компанија „Гаспром“, преноси телевизија „бТВ“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Како је истакао, обустављање испорука гаса у априлу било је очекивани одговор на санкције које је увела Европска унија.
Костадинов је подсетио да је претходна влада договорила испоруку америчког течног природног гаса са седам танкера, међутим, новој техничкој влади су препуштени преговори о томе на којим терминалима ће се истоварати тај гас. Нова влада је одржала преговоре са Турском и Грчком, али је пронађен само један терминал који је слободан за истовар – у Турској.
„Овде се не ради о непоузданом добављачу. Ми смо непоуздани. Погледајте нашу владу. Шест танкера, седам танкера, има гаса, нема гаса. Ко је овде непоуздан?“, упитао је Костадинов.
По његовим речима, претходна владајућа коалиција претворила је Русију практично у непријатеља.

„Како преговарати са онима које си до јуче понижавао? Кирил Петков ће се тиме бавити? Зар је Бугарска понижена? Јесмо ли ми протерали 70 руских дипломата или они? Ко је увео санкције? Ми или они? Сваки поступак руске стране је одговор на поступке Бугарске и када је та реакција лоша за нас ми питамо 'а што тако'? Да сам ја на њиховом месту, и ја бих исто урадио, јер бих тако штитио своје интересе“, рекао је политичар.

Како је оценио, недавна оставка владе Кирила Петкова показала је да су позиви странке „Препород“ да се не погоршавају односи са Русијом били исправни.
„Ако неко у ЕУ или НАТО-у жели да се бори против Русије и има лоше односе са њом, добро, али то не значи да ми треба то да следимо. Ми смо у НАТО-у и ЕУ равноправни партнери, а не извршиоци“, рекао је Костадинов и додао да су остале странке у прошлом парламенту биле „амерички геополитички пројекат и да су добијале инструкције од америчке амбасаде.“
Раније је нови министар енергетике Бугарске Росен Христов изјавио да ће Бугарска морати да се врати преговорима са руском компанијом „Гаспром“.
„Гаспром“ је крајем априла обавестио бугарску страну о прекиду испорука због одбијања Софије да плати по новој шеми. Премијер Кирил Петков је одлуку Русије назвао уценом и рекао да је влада одавно била спремна за такав сценарио. Петков је после обуставе испорука успео да се договори са једном америчком компанијом о испоруци два танкера течног природног гаса за јун, а Азербејџан испоручује Бугарској једну трећину потребне количине гаса.
О набавци преостале количине бугарска влада покушава да преговара са другим добављачима, али је за сада потребан обим обезбеђен само за август. Истовремено, Бугарска је, према речима самог премијера, свакодневно у контакту са „Гаспромом“ и тражи да се обнове испоруке под истим условима плаћања.
Новинари из Србије у обиласку рафинерије нафте у Омску, Русија - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
РУСИЈА
Бугарска планира да се врати преговорима са „Гаспромом“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала