- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Исте боје, иста традиција: Зашто личе руска и српска застава

© Sputnik / Лола ЂорђевићСкуп подршке Русији из Београда
Скуп подршке Русији из Београда - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
Пратите нас
Широм Русије обележава се Дан руске државне заставе, како кажу историчари, један од важнијих празника са становишта формирања идентитета руске државности. Сличност руске заставе са српском објашњавају тиме што су се Руси сматрали заштитницима Словена, а Русија пружила помоћ српском националном покрету у борби против Турака.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Како каже за Спутњик магистар историјских наука Ефим Комаровски, у 19. веку се појавио покрет панславизма.
Наиме, у Прагу је 1848. одржан Први словенски конгрес, на коме је први пут исказана та идеја. Форум су иницирали чешки активисти а окупио је представнике словенских народа који су живели у Аустроугарској монархији (Чеси, Словаци, Русини, Хрвати“), као и представнике Пољака и Срба.

Блиски словенски народи

„У покрету панславизма су се налазиле земље које обједињује словенски дух, као и традиционални погледи на неке животне ситуације. У време овог покрета, Русија је увелико имала тробојку. Исте боје на застави, само поређане по другачијем редоследу, осим Србије, данас имају како Хрватска, тако и Словенија“, подсећа Комаровски.
Саговорник Спутњика истиче да је панславизам представљао тежњу ка уједињењу словенских земаља и народа, а отуда и сличност застава држава и нација које припадају словенској породици.
„Међу овим земљама посебно се издваја застава Србије. Пошто су наши народи изузетно блиски и пријатељски настројени једни према другима, то се одразило и на застави која има исте боје као и руска, само распоређене у другачијем редоследу“, каже стручњак.

Заштитница Јужних Словена

Саговорник каже да је српска застава направљена по узору на руску јер је Русија пружила помоћ српском националном покрету у борби против Турака.
„Мислим да српска држава има сличну заставу како би нагласила јаку везу са Русијом — великом земљом која је увек помагала и наставиће да помаже Србији“, наглашава саговорник.
Руски историчар Петар Муљтатули напомиње да је Русија почев од 17. века непрестано штитила Јужне Словене, укључујући Србе.
„Руска држава је одиграла важну улогу у турско-српском рату, када је постигнута аутономија српске државе у саставу Османског царства“, објашњава стручњак.
Према речима саговорника, застава бело-плаве-црвене боје је била блиска Словенима.
„Ово су биле словенске боје. За Србију је застава играла велику улогу јер се водио рат за будућност ове земље, у којем је Русија била главни бранилац. Сада је бело-плаво-црвена застава наша национална, државна застава, застава борбе за независност и суверенитет Русије. Заставу са оваквим бојама има и наша братска Србија“, каже стручњак.
Према увреженом тумачењу, на руској застави бела боја представља мир и чистоту, плава веру и поштење, а црвена снагу, храброст и крв проливену за отаџбину.
Руски председник Владимир Путин је у видео-обраћању у част Дана државне заставе Русије изјавио да је уверен да ће руска државна застава увек бити свети симбол за сва покољења у овој земљи. Према његовим речима, застава ће их надахнути како за ратне подвиге и достигнућа у послу, тако и за освајање нових висина у науци, култури и спорту.
Први је бело-плаво-црвену заставу као државни симбол Русије увео Петер Велики. Како каже историчар Петар Шаповалов, застава је уз химну и грб кључни, системски елемент сваке државе и представља карику која везује генерације грађана Русије. Он је такође подсетио да ће 1. септембра у свим школама у Русији бити подигнута застава као обавезни елемент образовног процеса.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
РУСИЈА
Русија је моћна и самостална држава
Прослава Дана државне заставе Русије у Краснодару - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2022
РУСИЈА
Оренбург постигао рекорд: Развијена застава Русије дужине 1.300 метара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала