- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ко су чеченски сепаратисти који вршљају на Косову – и Британци уплели прсте

© Sputnik / Игор Михаљев / Уђи у базу фотографијаКомандант чеченских оружаних формација Ахмед Закајев
Командант чеченских оружаних формација Ахмед Закајев - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
Пратите нас
Чеченски сепаратисти и терористи, који су после пораза у два Чеченска рата, побегли из Русије на Запад, повезани су са британским обавештајним службама и директно извршавају наредбе Лондона, тврди Андреј Попов, члан Удружења руске антитерористичке групе „Алфа“ и потпуковник резервног састава те групе.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Тако је руски експерт прокоментарисао вест да је на северу Косова и Метохије почетком августа примећена група чеченских и черкеских терориста, иза које стоје Ахмед Закајев и Џамбулат Сулејманов, познати противници легитимног лидера руске републике Чеченија Рамзана Кадирова и представници такозване „Чеченске Републике Ичкерије“, која је нестала са руском победом у Чеченском рату.
„Знате ли ко су они? То су терористи који су били приморани на напусте Русију, а самим тим и Чеченију, пошто су непријатељи Рамзана Кадирова и нашег народа. То су људи који су умешани у разне терористичке акте. Неки од њих су директно укључени, неки су организатори и финансијери терористичких напада. И наравно, они морају да оправдају своје постојање на Западу - неки од њих су у Лондону, неки су емигрирали у друге земље“, каже Попов за Спутњик.
Према његовим речима, Закајева и друге чеченске сепаратисте финансира Запад.
„Најважније је да они оправдају то финансирање како би наставили да добијају одређене грантове од којих живе. Да би добили благослов локалних власти за свој бизнис, често нелегалан, принуђени су, наравно, да учествују у таквим операцијама, понекад чак и не својом вољом, али то их, у принципу, не ослобађа било какве одговорности“, рекао је Попов, након што је председник Србије Александар Вучић обелоданио да су Чечени примећени 3. августа на северу Косова, где су допутовали са два циља – зарад регрутовања Албанаца са Космета за учешће у руско-украјинском сукобу на страни Украјинаца и елиминације поједних Срба на северу Космета. Група је исказивала интересовање за стање на северу Косова и Метохије, спремност Срба за супротстављање властима у Приштини, као и за то како могу да доставе другим страним обавештајним службама податке "како би се оружане групе Срба на северу Косова неутралисале".
Вучић је рекао да су се Чечени у Зубином Потоку састали са турским држављанином Д. И. Х, а да су допутовали на север Космета возилом марке „мерцедес“ новопазарских регистарских ознака. У групи су били Ахмед Русланович Бакајев, Идриз Азарсанов, Х.А. и М.А .
© Sputnik / Лола ЂорђевићПочетком августа на северу Косова забележено је присуство групе Чечена, противника Кадирова, који су регрутовали плаћенике за учешће у сукобу на страни Украјине, саопштио је председник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
Почетком августа на северу Косова забележено је присуство групе Чечена, противника Кадирова, који су регрутовали плаћенике за учешће у сукобу на страни Украјине, саопштио је председник Србије Александар Вучић

Запад даје уточиште терористима

Овај руски експерт за борбу против тероризма предвиђа да ће ти чеченски терористи, који раде за интересе Запада, наставити да учествују у антируским и антисрпским активностима.
„То су радили и радиће све док не буду ликвидирани“, истиче Попов.
Експерт напомиње да те групе чеченских терориста одавно не живе у Русији већ на Западу, где се крију како их у Русији не би стигла „рука правде“.
„Очигледно је да они раде са британском обавештајном службом и стриктно следе њихова упутства. Зато они учествују и у украјинској и у косовској кризи и учествоваће, јер добијају директна наређења из Лондона“, каже Попов.
Шездесеттрогодишњи Закајев, вођа чеченских сепаратиста и терориста, био је стављен на међународну потерницу пошто је у Русији оптужен за тероризам, убиства, отмице и друге ратне злочине почињене у два Чеченска рата деведесетих година прошлог века, као и за стварање бандитских формација, које су бројале од 300 до 1.500 милитаната. У Британији се налази од краја 2002. године, где је добио политички азил.
Закајев, иначе бивши министар културе и министар спољних послова самопроглашене Чеченске републике Ичкерије, 2007. године је од стране својих присталица проглашен за председника владе у избеглиштву, а својевремено је у полицијским извештајима помињан и као припадник „чеченске групе“ директно повезане са „Ал Каидом“.
Након што је почела руска специјална операција у Украјини најавио је спремност Чечена који живе у Европи да ратују за Украјину и да се боре против Руса. Закајев је истакао да је у Европи учешће у сукобима као плаћеник кажњиво по закону и навео потребу да се закључи споразум са Украјином о војној сарадњи, напомињући истовремено да су Чечени који су од 2014. учествовали у одбијању, како је рекао, руске агресије у источној Украјини предавани властима и прогањани као плаћеници.
Средином маја, Закајев је боравио у Украјини, где се састао са кијевским властима и обишао чеченске борце који тамо ратују на страни Украјинаца. Он је по сопственом признању тамо стигао са делегацијом како би кијевском режиму „пружио подршку по многим питањима“, а један од циљева је „стварање чеченске бригаде као дела међународне легије за одбијање руске инвазије на Украјину и каснију деокупацију Чеченије“.
Други терориста са којим су повезани Чечени примећени у јужној српској покрајини је Џамбулат Сулејманов, који је као и његов вођа Закајев побегао на Запад након руске победе у Чеченском рату.

НАТО „чачка“ живу рану на Балкану

Попов је у потпуности сагласан са лидером Чеченије Рамзаном Кадировим који тврди да је сукоб између Србије и самопроглашене републике Косово резултат хушкања НАТО-а, те да је Алијанса, схвативши да њихови планови у Украјини пропадају, одлучила да покрене живу рану на Балкану.
„Очигледно је да губе. Чак и велики део западне јавности схвата да је сукоб у Украјини, као и 90 одсто конфликата у свету, резултат рада САД којe стварају ескалације. У принципу, САД и њихов инструмент – војска НАТО опстају захваљујући ратовима. Ми кажемо НАТО, а мислимо на САД“, каже Попов.
Експерт истиче да САД желе да рехабилитују свој ауторитет пред вазалима.
„Чак не савезницима, већ вазалима, јер САД немају савезнике. У одређеној мери само им је Велика Британија савезник, а сви други су вазали, њихови подређени... Истовремено, НАТО покушава да створи сукоб у коме ће играти кључну улогу - и то не само као фактор који распламсава кризе, већ и као фактор који „нормализује“ ситуацију. Када то кажем мислим на Косово - хоће да распламсају сукоб и онда уведу своје трупе док се наводно ситуација не нормализује... То, наравно, неће бити од користи Србији, али ће бити од користи колективном Западу и САД“, сматра експерт.
Истовремено, Попов истиче да руске обавештајне и безбедносне службе имају све ресурсе за борбу против тероризма и да је доласком Владимира Путина на власт у том правцу урађено много.
„Када је наш председник Путин дошао на власт на једном од састанака Федералне службе безбедности он је поставио питање - не могу баш тачно да цитирам - али је отприлике овако звучало: "Реците ми, шта вам треба - каква техничка опрема, који законодавни акти да бисмо спречили тероризам? Као бивши службеник Специјалне антитерористичке јединице могу да кажем да је он својим наређењем свим јединицама обезбедио све што је потребно за борбу против тероризма“, закључио је Попов.
Руски универзитет за специјалне снаге  - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
РУСИЈА
„Моје оружје је истина“: Како се обучавају добровољци у бази специјалних снага у Чеченији /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала