- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Медији: Кипар купује „Гвоздену куполу”

© AFP 2023 / JACK GUEZ "Гвоздена купола" је израелски противракетни одбрамбени систем
Гвоздена купола је израелски противракетни одбрамбени систем - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
Пратите нас
Министарство одбране Кипра постигло је договор са Израелом о куповини система противваздушне одбране „Гвоздена купола”, наводи Катимерини. Према писању листа, договор је финализиран, иако ни Никозија ни Тел Авив то до сада нису јавно потврдили.
Командант кипарске Националне гарде, генерал-пуковник Димокритос Зервакис, посетио је Израел у марту. Тада су Израелске одбрамбене снаге потврдиле да ће „...генерал имати брифинг на северној граници и посетиће батерију система противваздушне одбране ‘Гвоздена купола‘“.
Ранији извештаји у израелским и грчким медијима указивали су на то да две нације воде преговоре о споразуму најмање од почетка 2021.
Кипар тренутно поседује системе противваздушне одбране кратког домета (СХОРАД) произведене у САД. Према извештајима медија, Никозија их и даље сматра „најбољим за најхитније претње. Ипак, кипарске снаге противваздушне одбране такође су све забринутије због дронова турске производње, укључујући беспилотне летелице „Бајрактар“.
Катимерини преноси да је кипарска национална гарда инсистирала на набавци израелских система противваздушне одбране, наводећи своје „оперативне захтеве“. Израелски произвођач оружја „Рафаел“ рекламира „Гвоздену куполу“ као „борбено доказан систем са преко 2.000 пресретања“. Способан је да се супротстави ракетама, минобацачу и артиљеријским гранатама, као и „авионима, хеликоптерима и беспилотним летелицама на веома малом домету“, наводи компанија.
Кипар и Грчка оптужили су Турску за подстицање тензија у источном Медитерану крајем јула, док се Анкара спремала да пошаље брод за бушење у то подручје у потрази за природним гасом. Кипар, који је подељен по етничким линијама између кипарских Грка и кипарских Турака, главна је тачка спорења између Атине и Анкаре.
Ово се дешавај само неколико дана након што су Турска и Израел објавили нормализацију односа и потпуну обнову дипломатских односа, пошто су се њихови амбасадори вратили у Тел Авив и Анкару након вишегодишњих тензија. Нејасно је да ли би пријављени споразум о оружју са Кипром утицао на односе између Израела и Турске. Анкара још није коментарисала извештаје, преноси Раша тудеј.
Израелски систем Гвоздена купола пресреће ракету - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2022
СВЕТ
Дејствовала „гвоздена купола“: Сукоб Израелаца и Палестинаца на Западној обали /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала