- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Небензја: Русија отворена за заустављање трке у наоружању

© Sputnik / Нэнси Сисель / Уђи у базу фотографијаСтални представник Русије у УН Василиј Небензја
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
Пратите нас
Русија је отворена за минимизирање стратешких ризика и заустављање трке у наоружању, потребно је и да Запад буде заинтересован за то, изјавио је стални представник Москве при УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности УН.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„У принципу остајемо отворени за сарадњу на смањењу тензија, заустављању трке у наоружању и минимизирању стратешких ризика, али је за то неопходно да за то буду заинтересоване и наше западне колеге. За сада не видимо такав интерес са њихове стране“, рекао је Небензја.
Он је додао да Русија позива потписнике изјаве да нуклеарни рат никада не сме бити покренут, да остану посвећени њеном спровођењу.
„Покренули смо иницијативу да се поново потврди принцип да у нуклеарном рату не може бити победника и да он никада не сме бити покренут у заједничкој изјави лидера нуклеарне петорке, која је усвојена 3. јануара ове године“, навео је руски дипломата.
Он је напоменуо да је у изјави такође наглашена потреба да се спречи не само нуклеарни сукоб, већ и свака војна конфронтација између нуклеарних сила.
„Изузетно је важно да сви потписници изјаве у пракси покажу да се придржавају ових одредби“, нагласио је он.
Он је такође навео да на конференцији о ревизији Споразума о неширењу нуклеарног наоружања, која се ових дана одржава у Њујорку, западне земље политизују рад на завршном документу, „стављајући своје геополитичке интересе за кажњавање Русије изнад колективних потреба у јачању глобалне безбедности“.
„У условима фактичке саботаже, од стране колективног Запада, глобалне безбедносне архитектуре, Русија наставља да чини све што је могуће како би одржала на површини бар своје кључне, виталне елементе“, констатовао је он.

Понашање НАТО-а и догађаји у Украјини – лекција за све

Небензја је изјавио да је понашање НАТО-а у Европи и догађаји у Украјини – лекција за све.
„Надамо се да су поступци Запада у тој земљи (Украјини) многима у свету отворили очи о правим разлозима кризних појава које су захватиле нашу планету. То што се сада дешава са Украјином и, уопште, понашање НАТО-а на европском континенту у последњих 30 година су лекција за цео свет. Мислите да ће се САД и њихови савезници другачије понашати у другим регионима? Историја показује да није тако. Зато не питајте за ким данас звоно звони, оно звони за вама“, рекао је Небензја.
Савет безбедности Уједињених нација - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
РУСИЈА
Русија у УН: Запад помаже Украјини у покушајима уцена око Запорошке нуклеарке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала