- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија у УН: Запад помаже Украјини у покушајима уцена око Запорошке нуклеарке

© AP Photo / Mary AltafferСавет безбедности Уједињених нација
Савет безбедности Уједињених нација - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
Пратите нас
Запад помаже Кијеву у покушајима нуклеарне уцене око Запорошке нуклеарне електране, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности УН.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Последњих недеља западни покровитељи Украјине у суштини помажу Кијеву у његовим покушајима нуклеарних уцена, игноришући чињеницу да Оружане снаге Украјине гранатирају Запорошку нуклеарну електрану. На седници Савета безбедности УН, коју је на ту тему Русија сазвала прошле недеље, ниједна од западних делегација није показала одлучност да назове ствари правим именом и да позове Кијев да престане са тим опасним акцијама које могу да доведу до радијационе катастрофе на европском континенту“, рекао је Небензја.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је на дијалог у циљу решавања ситуације око Запорошке нуклеарке.
„Поново потврђујем да УН имају у Украјини логистичке и безбедносне могућности да подрже слање мисије Међународне агенције за нуклеарну енергију из Кијева у Запорожје“, рекао је Гутереш.
Раније је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков изјавио да Москва рачуна на то да ће бити реализована посета мисије Међународне агенције за нуклеарну енергију Запорошкој нуклеарној електрани, те да ће наставити са радом на њеној организацији. Како је раније саопштено, посета стручњака ИАЕА Запорошкој нуклеарки била је договорена још у јуну, али је обустављена од стране руководства УН.

Русија ће покренути тему убиства Дугине на сутрашњој хитној седници СБ УН

Небензја је подсетио да је Русија затражила да се у уторак одржи хитна седница СБ УН о Запорожју где, како је рекао, не престају украјинске провокације. По његовим речима, на седници ће руска страна покренути и тему убиства руске новинарке Дарје Дугине.
„То показује природу украјинске државе, јер је очигледна веза између њихових диверзаната и тог убиства што је већ, заправо, открила Федерална служба безбедности“, истакао је стални представник Русије у УН.

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.
Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.
Украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.

Убиство Дарје Дугине

У суботу увече изгорео је аутомобил којим је управљала руска новинарка и политиколог Дарја Дугина. Она је преминула на лицу места. Према незваничној верзији, аутомобил је детонирала експлозивна направа постављена на њему.
Федерална служба безбедности Русије саопштила је да иза убиства руске новинарке Дарје Дугине стоје украјинске специјалне службе, а починилац је држављанка Украјине Наталија Вовк, која је са ћерком допутовала у Русију 23. јула.
Нуклеарна електрана Запорожје - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2022
СВЕТ
Лидери Немачке, САД, Француске и Британије позвали на војну уздржаност у близини Запорошке нуклеарке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала