- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Врло једноставна рачуница: ЕУ слепо слуша Вашингтон – цена гаса иде у небеса

© Фото : YouTube / WCCO - CBS MinnesotaНатпис на бензинској пумпи у Минесоти
Натпис на бензинској пумпи у Минесоти - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
Пратите нас
Цена гаса која је данас премашила огромних 3000 долара за хиљаду кубних метара може и даље да иде на горе, јер је захваљујући ставу ЕУ гас постао дефицитарна роба за коју купаца има. Зато је немогуће рећи докле може да му расте цена, где је граница, каже за Спутњик председник Скупштине Удружења за гас Србије, Војислав Вулетић.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Од почетка данашњег трговања, цена гаса је на берзи у Холандији за само неколико сати скочила 20 одсто и од 8. марта први пут прекорачила ниво од 3.000 долара за хиљаду кубних метара. За толики раст била је довољна једна реченица – најава Русије да ће на три дана обуставити испоруке преко Северног тока 1, почев од 31. августа, због поправке једне компресорске гасне јединице.

Нико не зна где је граница

Тешко је и побројати колико пута је цена гаса у протеклих годину дана варирала и расла рушећи рекорде, поготово од почетка украјинске кризе. На питање може ли ту ишта више бити предвидиво и где је граница цене гаса која је 7. марта достигла и невероватних 4000 долара, Вулетић каже да нико не зна докле може да оде у вис. Он објашњава да је разлог у Европској унији која иако зна шта јој ваља чинити то не предузима јер слепо слуша Вашингтон.
„Руска Федерација, односно Гаспром, има проблем са турбинама за Северни ток 1 због чега је количина гаса која иде тим гасоводом смањена. На располагању је Северни ток 2 са исправним турбинама, са пуним гасоводом, али Немачка пошто то долази на њену територију, не сме да пусти гас“.

Не да „Велики брат“

Велики брат је, како каже, наредио да ЕУ уведе санкције Русији, а кад имате санкције, немате гас и цена иде горе. Врло једноставно – објашњава стручњак за гас.
„Европа је све учинила да направи себи огромну штету. Смањену количину гаса коју испоручује Европи, Руска Федерација компензује већом ценом. Штавише, можда је за њу и боље да испоручи мање на европско тржиште, а више на азијско, конкретно Кини и Индији и да себи направи далеко бољи посао и да те санкције, чија је намера била да се Русија унизи, да јој се направи штета, у суштини чине више користи Русији, а штете Европи“, каже наш саговорник.
Проблем Европе је, каже он, што не сме да промени став јер је такав налог Вашингтона.
© AP Photo / Virginia MayoЗбог слепог слушања Вашингтона ЕУ је довела до тога да нико не може да каже где је горња граница цене гаса
Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
Због слепог слушања Вашингтона ЕУ је довела до тога да нико не може да каже где је горња граница цене гаса

На корист геополитике

Докле год народ у Европи не схвати да они који их воде то не чине за добробит свог народа и своје државе, него за добробит некакве геополитике или политике, таква ће ситуација са ценом гаса да траје и даље, уверен је Вулетић.
Чим гаса нема цена на тржишту мора да иде све више и више, а потражња за гасом је, како истиче, све већа. Сада преко лета, када треба да се пуне подземна складишта гаса, она се не пуне у потребној мери и по његовој процени, када у јануару буде врло хладно биће ужасна ситуација и ко зна колика ће тада бити цена гаса.
Брокери, наравно, гледају само своју корист и њима је битно да продају што скупље, да зараде што више, додаје Вулетић, а на питање да ли ће бити купаца за толику цену гаса, он не сумња да хоће.

Наштампаће евре и доларе

„Купац ће да се нађе. Видите да ЕУ бесомучно штампа евре, према томе биће евра на гомили. Америка штампа доларе, према томе биће новца. Русија је, притом, паметно одлучила да се гас плаћа у рубљама. Мора да се чува сопствена држава, мора да се чува сопствени монетарни систем и мислим да је то што Русија наплаћује гас у рубљама најбољи економски потез који је направила у последњих годину дана“, закључио је наш саговорник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала