- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Шпанци одају велику част Партизану – црно-бели у Фуенлабради после три деценије

© Sputnik / Лола ЂорђевићКошаркаши Партизана
Кошаркаши Партизана - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
Пратите нас
Кошаркаши Партизана деветог септембра играће пријатељску утакмицу против Фуенлабраде у дворани „Фернандо Мартин“ у којој су црно-бели пре 30 година играли утакмице после којих су постали шампиони Европе. Шпанци су овај меч најављивали и пре неколико месеци и то уз назнаку да ће тада отворити спортску халу са Партизановим именом.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Љубав и поштовање између Партизана и Фуенлабраде развила се 1992. године када су кошаркаши београдског клуба због тензија у Југославији мечеве играли на неуралном терену односно у шпанском граду Фуенлабрада све до фајнал-фора који се играо у Истанбулу.
Након што је Партизан обележио 30 година од освајања европске титуле, Фуенлабрада је објавила да ће се спортска хала у том граду звати по београдском клубу и да ће у склопу те свечаности бити одиграна пријатељска утакмица два клуба.
Шпанци су Партизану дали надимак „Партизан де Фуенлабрада“, а постоји идеја да нова спортска хала у том граду носи име „Партизан“ због великог пријатељства које је настало пре три деценије што је раније истакао председник клуба, али још увек нема званичне потврде.
Желимо да реализујемо ту идеју у склопу обележавања тридесете годишњице успеха Партизана. Будући да се спортска хала у којој играмо зове „Фернандо Мартин, а фудбалски стадион „Фернандо Торес“, волели бисмо да неки спортски објекат добије име по Партизану. Предлог смо усагласили са навијачима, а пренели смо га и градским властима. Намера нам је да Партизаново име понесе објекат у ком тренирају млади талентовани играчи и играчице кошаркашких селекција из Фуенлабраде. Све указује на то да ће ако постигнемо договор, Партизан у септемру гостовати у Фуенлабради, а Жељко Обрадовић ће водити тим. Планирано је да том приликом свечано отворимо халу“, рекао је једном приликом Хосе Кинтана Вијар, председник шпанског клуба.
У епском финалу 16. априла 1992. године кошаркаши Партизана савладали су у финалу Хувентуд у Истанбулу, али су пре тога оставили један део срца у шпанком граду који је такође славио највећи клупски успех у историји српске кошарке.
Шпански навијачи заволели су Партизан, а сјајан тим црно-белих никада не заборавља на ту подршку.
„Фуенлабрада је била нешто што је везано за наше освајање титуле, та љубав и та енергија то се ретко виђа, а био сам по свету“, истакао је Предраг Даниловић.
Партизан је посејао семе професионалне кошарке у том шпанском граду и због тога је поштовање и данас узајамно, а досегло је и дога да ће Шпанци очигледо дати име хали по тиму из Београда што до сада у спорту није виђено.
Кошаркаши Партизана - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
СПОРТ
Највеће појачање Партизана за Спутњик открива да има једну жељу за Обрадовића
Алекса Аврамовић - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
СПОРТ
Фотографија коју Србија није желела да види
Жељко Обрадовић - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
СПОРТ
Жељкова два циља – један за навијаче, један за играче Партизана /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала