- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кључна подршка Русије Србији у тешким данима – на ивици рата и мира на Балкану

© Sputnik / Руслан Кривобок / Уђи у базу фотографијаМИП Русије са заставом Србије
МИП Русије са заставом Србије - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
Пратите нас
Посета министра Александра Вулина Москви уз изјаву руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова да би косовски проблем требало решавати уз поштовање интереса Србије, представљају снажну подршку Србији у време кад поједини западни кругови покушавају да брзински реше статус Косова на штету Србије, сматрају саговорници Спутњика.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин разговарали су у понедељак у Москви о сарадњи у јачању безбедности на Балкану.
Пре почетка састанка, Лавров је изјавио да Русија није променила став о Косову, што је више пута потврђивао и председник Русије Владимир Путин.
„Залажемо се да Београд и Приштина постигну одрживо и обострано прихватљиво решење на основу резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Наравно, оно мора, првенствено, да одговара међународном праву и обавезно да добије одобрење Савета безбедности УН. Прихватићемо само такво решење које ће одговарати Србима. Нашим српским пријатељима пружићемо свеобухватну подршку у постизању овог резултата“, нагласио је министар.

Русија Србији отвара маневарски простор за очување Косова

Вулинова посета изузетно је важна јер је дошла у тренутку кад се ствари око Косова и Метохије компликују и кад Вашингтон и Брисел инсистирају на брзини решавања и то на платформи која не одговара интересима Србије и „не пружа могућност да се разговара о било чему, а камоли о нормализацији“, сматра дипломата у пензији Зоран Миливојевић.
„Види се да на Западу инсистирају на међусобном признању и да имају разумевања за стратегију и методологију за остваривање те стратегије Куртија и његове владе што је за Србију неприхватљиво. У том смислу важна је изјава министра Лаврова да Русија не мења став и да чврсто стоји на позицији међународног права и Резолуције 1244, што је и једини оквир за решавање питања Косова и Метохије. Требало би подсетити да је Косово и Метохија је под мандатом Уједињених нација, дакле протекторат УН-а и о статусу покрајине једино може да се изјашњава Савет безбедности УН-а, и УН у целини“.
А то је веома важно у овом тренутку и Србији даје маневарски простор да са истих позиција политички делује у наредном периоду, сматра Миливојевић.

Важна подршка Русије и Кине Србији

У том смислу тренутак кад је дошло до посете и моментум Лавровљеве изјаве има одговарајућу тежину и важан су аргумент Србије у одбрани својих права и интереса на Косову и Метохији, истиче Миливојевић.
Александар Вулин са замеником руског министра одбране Александром Фомином - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
СВЕТ
Европског званичника погодила Вулинова посета Москви
„Важна је изјава која каже да ће руска страна прихватити све оно што одговара српској страни и што је у њеном интересу и то је значајна потпора Србији да може и у наредном периоду да инсистира на својим ставовима и интересима. Важно је због тога што је Русија један од кључних глобалних фактора и што је стална чланица Савета безбедности УН-а, заједно с Кином која је такође такав став потврдила ових дана да и она стоји на позицији Резолуције 1244 и међународног права. То су важни елементи подршке Србији у њеној борби за очување КиМ у оквиру Србије“, закључио је Миливојевић.

Подршка Русије у тешким данима кад је Балкан на ивици рата

Уредник политичке рубрике Политике Бојан Билбија каже да у овом тренутку имамо опасне тензије које могу ескалирати пре свега због неодговорне политике Аљбина Куртија. Осим тога, видљиво је да поједини западни центри не чине ништа да обуздају и смире Куртија, штавише, чини се да он има и подршку одређених кругова на Западу, додаје Билбија.
У таквој ситуацији важан сусрет је званичника Београда и Москве поготово с једним тако искусним дипломатом светског гласа какав је Сергеј Лавров који је током своје каријере „безброј таквих питања превалио преко главе“, сматра Билбија.
„Посета је такође веома важна и у контексту отказане посете Сергеја Лаврова Београду кад су земље око нас затвориле свој ваздушни простор за његов авион, па се и тиме показује да, упркос покушајима са стране да се забију одређени клинови између Београда и Москве, то није могуће и да, како је и сам министар Вулин рекао, Београд не заборавља вековно братство између наших земаља“.
Што је најважније, из изјаве министра Лаврова се види да Русија ни најмање не мења своју позицију кад је реч о подршци суверенитету и територијалном интегритету Србије, каже Билбија и додаје да Београд може и даље да рачуна на ту врсту подршке поготово у овако тешким данима кад је на Балкану „заиста танка граница између рата и мира“.
Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
РУСИЈА
Лавров: Ситуацију на Косову треба решити имајући у виду интересе Београда
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала