- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Небензја позвао УН да осуде убиство Дарје Дугине

© Sputnik / Брайан Смит / Уђи у базу фотографијаСтални представник Русије у УН Василиј Небензја
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
Пратите нас
Русија позива УН да најоштрије осуде убиство руске новинарке Дарје Дугине од стране Кијева, изјавио је стални представник Русије у УН Василиј Небензја, говорећи на састанку Савета безбедности о ситуацији око Запорошке нуклеарне електране, који је сазвала Русија.
„Напомињемо да је овај злочин осудио званични представник Стејт департмента САД. Позивамо Савет безбедности, руководство УН да одлучно осуде овај још један злочин кијевског режима. Он (кијевски режим) не само да активно користи нуклеарне уцене гађајући Запорошку нуклеарну електрану и, заправо, држећи становништво Европе као таоце, већ је прешао све границе прибегавајући физичком насиљу над непожељним цивилима из редова страних држављана“, истакао је Небензја.
Небензја је додао да је Дарја Дугина одавно била мета украјинских неонациста.
„Дарија Дугина је имала 29 година. Њен живот је прекинут у цвету младости. Због својих професионалних активности, новинарка је дуго била на нишану украјинских неонациста“, рекао је руски дипломата.
„Ево њене фотографије са злогласног сајта ‘Миротворац’, о којем смо више пута говорили. Они се отворено размећу њеним убиством – као што видите, Даријина фотографија је прецртана са натписом ‘ликвидирано’“, истакао је он, показујући фотографију са сајта „Миротворац“.
У суботу увече изгорео је аутомобил којим је управљала руска новинарка и политиколог Дарја Дугина. Она је преминула на лицу места. Према незваничној верзији, аутомобил је експлодирао када је детонирана експлозивна направа постављена на њему.
Федерална служба безбедности Русије саопштила је да иза убиства руске новинарке стоје украјинске специјалне службе, а починилац је држављанка Украјине Наталија Вовк, која је са ћерком допутовала у Русију 23. јула.
Сајт „Миротворац“ је познат је по скандалозним постовима у којима се објављују лични подаци домаћих и страних новинара, глумаца, политичара и свих оних који наводно представљају претњу националној безбедности Украјине. На списку су и они који су посећивали Крим, као и новинари који су имали акредитације Донбаса и извештавали са тог ратног подручја.
Оне који се нађу на том сајту украјински „Миротворац“ обично називају „сепаратистима“, „сарадницима терориста“, „антиукрајинским пропагандистима“, „агентима Кремља“ и сл.
Истражитељи на месту убиства новинарке Дарје Дугине - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
РУСИЈА
Руски истражитељи: У убиство Дугине умешана и друга лица
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала