- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Оптужбе против двоје Руса и једног Украјинца у Албанији озбиљне, прете им дуге затворске казне

© AFP 2023 / GENT SHKULLAKUЦентрални трг у Тирани
Централни трг у Тирани - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
Пратите нас
Двојица држављана Русије и један држављанин Украјине, који су приведени у Албанији у близини војног објекта, оптужени су за тешка кривична дела, суд ће 24. августа одредити казнену меру, изјавила је специјалиста за међународно право, преводилац и консултант за миграције у компанији „Албанија експерт“ Јелена Касај за Спутњик.
„Сва тројица се терете за кривична дела према члановима 213 и 214 Кривичног законика Албаније за прикупљање тајних података и преношење тајних података, који нарушавају суверенитет и националну безбедност државе, а које је починила група лица према претходној завери, а држављанин Русије Михаил Зорин, који је распршио аеросол, додатно се терети према ставу 5 члана 237 за напад на лице у вршењу службене дужности на територији објекта у којем то лице обавља своју дужност. За сваки од ових чланова минимални рок је три године, а за предају поверљивих војних података – од 10 до 20 година затвора“, објаснила је она.
Она је навела да је предмет прослеђен тужилаштву.
„Почеле су званичне процедуре, предмет је прослеђен тужилаштву. Суђење о избору даље казнене мере биће одржано 24. августа у 11 часова у окружном суду Елбасан. Оптужбе су веома озбиљне, ради се о вишемесечном притвору, пошто је случај наишао на веома велики одјек и све се дешавало у напетој геополитичкој ситуацији. Може се претпоставити да ће они или веома дуго чекати на суђење, или да ће добити дуге казне. Све ће зависити од тога шта ће сутра за њих затражити тужилаштво“, рекла је она.
Како је објаснила Касај, према последњим извештајима локалних медија, сва тројица су дошла у различито време и преко различитих граничних прелаза.
„Михаил Зорин је у Албанију дошао из Чешке на бициклу преко прелаза Муричан на граници са Црном Гором. Током боравка у Албанији, успео је да обиђе неколико градова. Светлана Тимофејева је долетела у Албанију пре пар дана. Пре тога је, према њеном профилу на Инстаграму (друштвена мрежа забрањена у Русији и проглашена за екстремистичку), била у Албанији пре годину дана и посетила неколико напуштених војних објеката: поморску базу ‘Паша Лиман’ и базу ‘Ђадер’. Држављанин Украјине стигао је у Албанију својим аутомобилом ‘шевроле камаро’ на трајекту преко прелаза ‘Лука Драч’. Сви осумњичени су се три дана пре хапшења крили у бази противваздушне одбране у близини војне фабрике Грамш“, испричала је Касај.
Албански медији очекују да ће о инциденту бити речи на неформалном састанку у Европској унији крајем августа у контексту забране безвизног уласка и издавања шенгенских виза за држављане Русије. Тренутно безвизни улазак за Русе у Албанију важи сваке године од 1. маја до 30. септембра.
Министарство одбране Албаније саопштило је 20. августа да су двоје руских држављана и један Украјинац приведени у централном делу земље наводно покушавајући да уђу у војно предузеће. Према наводима Министарства, ово је предузеће за одбрамбене производе. Приведени су изјавили полицији да су фотографи и блогери и да снимају напуштене војне објекте. Тужилаштво града Елбасана покренуло је истрагу у којем учествују противтерористичке јединице и специјалне службе.
Тирана, Албанија - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
РУСИЈА
Руска амбасада упутила ноту албанском МИП-у
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала