- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Притисак „дубоке државе“: Уводи ли Твитер санкције Србији – на мала врата

© Flickr / Jennifer MooЦензура илустрација
Цензура илустрација - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
Пратите нас
Без претходне најаве или опомене Твитер налози амбасада Републике Србије суспендовани су у десетак земаља. Министарство спољних послова тврди да поменути налози нису имали непримерен или споран садржај, док поједини нису били ни активни. Једини заједнички садржилац јесте управо тај да се ради о званичним гласилима представништава Републике Србије.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Не улазећи у пословну политику компаније Твитер, указујемо да је недопустиво да дипломатска представништва једне демократске државе која није изложена било каквим санкцијама буду цензурисана на овај начин, поготово ако се узме у обзир да су неки од поменутих профила недавно отворени и да нису били активни, а да на преосталима није било ниједног садржаја који би се могао описати као непримерен, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Политички цензори на Твитеру

Бивши амбасадор и српски дипломата Милисав Паић, сматра да овај потез није нимало случајан и да га је, за његово потпуно разумевање, потребно сместити у шири контекст, пре свега ситуације Русије и Украјине, ситуације на Балкану и чињенице да постоји одређен број земаља које не крију своје негодовање поводом одлуке Владе Републике Србије да не уведе санкције Руској Федерацији.
Администратори друштвених мрежа представљају и неку врсту политичке контроле, односно цензуре у односу на информације које могу да дођу из наше земље, односно преко наших званичних органа, а односе се на некаква актуелна међународна питања, попут ситуације у Украјини, истакао је Паић за Спутњик.
© Sputnik / Телеграм / Спутњик СрбијаЗграда америчке амбасаде у Москви
Зграда америчке амбасаде у Москви  - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
Зграда америчке амбасаде у Москви
Он сматра да поред подршке Русији, српски званични став по питању Косова и Метохије, уз недавно истицање геноцида над Србима, како у Другом светском рату, тако и 1995. године у хрватским злочинима Бљесак и Олуја, доводе до тога да се на српску политику пажљиво мотри.
Мислим да је очигледно да се на Србију у том смислу гледа са посебном лупом, на њену политику и на оно шта она има да каже као самостална и суверена земља која има своје интересе и која има своју прошлост коју неки на Западу игноришу или би хтели потпуно да је избришу. Са друге стране, то је све и у склопу вечитог Западног гледања на Србију као на „руског сателита“ на Западном Балкану, рекао је Паић.

Притисак дубоке државе

Професор на факултету за Медије и комуникације Станко Црнобрња тврди да по среди није никаква порука или дипломатски акт уперен против Републике Србије, нити поменуту ситуацију доводи у везу са упућивањем сигнала политичке природе.

Ја не мислим да је то порука Србији, мислим да је Твитер као врло утицајан медији под јако великим притиском снажних интересних група и дубоке државе да сузбије оно што те дубоке државе сматрају да је неодговарајућа комуникација. Те амбасаде налазе се у државама које су у спорном односу са Сједињеним америчким државама, рекао је Црнобрња за Спутњик.

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЛого друштвене мреже Твитер на екрану телефона
Лого друштвене мреже Твитер на екрану телефона - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
Лого друштвене мреже Твитер на екрану телефона
Иако до сада није било вести о сличним укидањима налога званичника било које друге земље, професор Црнобрња сматра да није немогуће да се нешто слично дешавало и у осталим амбасадама, наглашавајући да је чак и бившем америчком председнику Доналду Трампу, твитер налог био укинут док је још седео у Белој кући.
Те наше амбасаде се налазе у земљама које не одговарају или су чак у сукобу са америчком политиком по некој десетој основи која нема везе са нама. То је поента. Да се сад одједном из Ирана не би „иствитеровало“ нешто што ће да их изненади и дестабилише њихову тренутну политику. Тако функционише америчка уређивачка политика, закључује Црнобрња.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала