Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Опасна најава Вашингтона: САД „неће оклевати“ да се директно укључи у дијалог Београда и Приштине

© AP Photo / Andrew HarnikАмерички државни секретар Ентони Блинкен
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
Пратите нас
САД прате дијалог Београда и Приштине и охрабрују његов наставак, а амерички државни секретар Ентони Блинкен неће оклевати да се директно укључи у разговоре председника Србије Александра Вучића и премијера привремених институција на КиМ Аљбина Куртија, ако то буде потребно, саопштио је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.
"Дубоко смо ангажовани као посматрачи у дијалогу између Косова и Србије, уз посредовање ЕУ. Разумемо да су разговори у току. То радимо у партнерству са ЕУ и охрабрујемо обе стране да ефикасно користе дијалог. То је дијалог који ми подржавамо и мислимо да је обавеза обе стране да искористе ову прилику у највећој мери да унапреде своје дискусије о нормализацији односа усредсређеним и на међусобно признавање", изјавио је Прајс на конференцији за новинаре.
Портпарол Стејт департмента је потврдио да ће заменик помоћника америчког државног секретара Габријел Ескобар, који је боравио у Бриселу прошле недеље, доћи у Београд и Приштину како би дао подршку наставку дијалога, преноси вашингтонски портал "Павловић тудеј".
Он је навео да ће, уколико буде било потребе за тим, амерички државни секретар Ентони Бликен позвати обе стране на разговор.
"Ако сматрамо да је ангажовање секретара Блинкена преко телефона или лично неопходно како би се дошло до циља, он неће оклевати да води те разговоре", нагласио је Прајс, у одговору на питање да ли може да се очекује да секретар Блинкен сазове састанак било телефоном или лично у Вашингтону пре 1. септембра, са председником Србије Вучићем и Куртијем, преноси "Павловић тудеј".
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала