- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Страдаће стотине хиљада“: Шта власти западних земаља сервирају суграђанима

© AP Photo / Manuel Balce CenetaАмерички председник Џозеф Бајден
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
Пратите нас
Западни медији застрашују људе нуклеарним ратом с Русијом. Једни саветују људима да се моле, други траже да се повећа одбрамбени буџет, а трећи да се више помаже Украјини. Експерти сматрају да власти САД и Европске уније на тај начин покушавају са себе да скину одговорност за сопствене агресивне планове и економске неуспехе.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Последњи аргумент

Лист „Дејли мејл“ преноси речи британског заповедника Пола Карнија, који је војницима посаветовао да се опросте с породицама пошто ће ускоро бити послати на фронт. Он је, такође, тражио да се о томе обавесте свештеници и социјалне службе, како би подржали напуштене родитеље, жене и децу.
Велика Британија је спремна, како је рекао Карни, да се супротстави свакој агресији. У тој земљи обучавају се хиљаде украјинских војника.
И Европска унија се припрема да размести камп за обуку украјинских војника у једној од земаља које се граниче с Украјином, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ и подсетио на то да Пољска, Чешка и Француска већ обучавају украјинске војнике.
Истовремено, британски новинари указују на импозантан арсенал тактичког нуклеарног оружја који има Русија. Војни експерт Весли Калп наводи да такве залихе муниције изазивају нервозу код генерала НАТО-а. Према његовим речима, Русија може да испали ракете с нуклеарним пуњењем малог капацитета с мора, из ваздуха и с копна.
А амерички лист „Хил“ тврди да је Москви познато да нуклеарна доктрина САД има слабу тачку, односно да Вашингтон има довољно нуклеарних бомби и ракета, али да оне нису добро заштићене у складиштима и у авионима који их превозе, те да је предвиђени период од тренутка потенцијалног наређења до потенцијалног извршења нуклеарног напада предугачак.
„Хил“ предлаже америчким властима да се посвете изради нове генерације крстарећих ракета малог и средњег домета с нукларним бојевим главама, што су председници САД, укључујући актуелног шефа Беле куће Џозефа Бајдена, до сада спречавали.
Представници Москве категорички одбацују било какве планове да се нуклеарно оружје употреби или да се нападну земље НАТО-а. Заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков је изјавио да је употреба нукларног оружја могућа само у случају претње опстанку државе, да нико неће напасти први и да нема места страху.

Крај отопљавања

Главни проблем западних земаља данас, међутим, уопште није трећи светски рат него економска криза. У балтичким земљама инфлација је премашила 20 одсто, у Чешкој 17, а у Пољској 14 процената. Инфлација у Великој Британији је око десет, а у Немачкој и САД око осам процената. То су рекордни показатељи у последњих 40, 50 година.
Ситуацију додатно погоршавају цене гаса које су крајем августа премашиле 3.000 долара за хиљаду кубика. Последњи раст цена уследио је након саопштења „Гаспрома“ о обустављању рада гасовода „Северни ток“ због планског техничког сервисирања. А Европљани у маниру санкционог рата намеравају да потпуно одустану од руског гаса у будућности.
У међувремену „Хил“ предсказује житељима Европе „смртоносну зиму“, која ће наступити због експеримената са зеленом енергетиком и руским енергентима. Према прогнозама издања, од хладноће ће умрети око 200.000 људи. Само у Великој Британији смрзнуће се, према прогнозама „Хила“, око 28.000 људи.
Још средином августа британски министар за економију и заштиту климе Роберт Хабек упозорио је суграђане да ће се јавна здања током јесени и зиме загревати само до 19 степени. Како би се избегли катастрофални проблеми, Немци ће морати да смање употребу гаса за 20 одсто. Канцелар Немачке Олаф Шолц жели да се договори с Канадом о испорукама енергената, али не природног гаса, него водоника.

Скретање пажње становништва с правих проблема

Експерти с којима је разговарао Спутњик сматрају да лидери западних земаља оптуживањем Русије да припрема нуклеарни напад на било кога покушавају да скрену пажњу становништва с унутрашњих проблема и да оправдају сопствене агресивне планове.
„Руски званичници увек наглашавају да не планирају да употребе нукларно оружје, а западни политичари редовно дозвољавају себи да износе такве претње. Раније су представници НАТО-а исто тако говорили да неће ширити Алијансу на исток и да Москва жели да обнови Совјетски Савез или Руску империју. Последично – тај војни блок је почео да се надувава“, каже политиколог Алексеј Мухин.
Ако се погледа структура стратешких нуклеарних снага САД и Русије, лако се може приметити да се Американци ослањају на први разоружавајући напад, наглашава заменик Института земаља Заједнице независних држава Владимир Јевсејев.
Према његовим речима, претња је усмерена како према Русији, тако и према Кини, јер Вашингтон намерава да изгради подморнице за војну флоту Аустралије.
„Ипак Москву истичу као главну претњу човечанству. Стварајући лик спољног непријатеља западне власти покушавају да учврсте положај унутар својих земаља. Тамо је врло много ломова, што су дубљи, то јача мора бити претња. У складу с тим, у друштву се распламсавају русофобска расположења“, објашњава Јевсејев.
Од свих проблема економска криза је за западне земље постала најувредљивија: донедавно се сматрало да Русија покрива свега два процента светске економије и да се може просто „укинути“.
„Последице санкција су развејале ту илузију. Тако се појавила нова бајка о томе да Москва угрожава цео свет, али ако Вашингтон и Брисел наставе да иду у том правцу, постоји ризик да нуклеарни рат престане да буде само хорор прича“, упозорава Мухин.
Нуклеарни рат - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2022
РУСИЈА
Русија зна за слабу тачку у америчком нуклеарном штиту
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала