- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Блинкен поводом Дана независности Украјине: САД ће наставити да помажу Кијеву да се одбрани

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаЕнтони Блинкен
Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе подржавале су Украјину током 31. године њене независности и наставиће да јој помажу да се одбрани, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Сједињене Америчке Државе биле су заједно са украјинским народом 31. годину (од дана проглашења независности) и наставићемо да чврсто стојимо уз њега у одбрани његове слободе“, наводи се у саопштењу Блинкена поводом Дана независности Украјине.
Амерички дипломата је такође обећао да је Украјина остати суверена и независна држава.
Блинкен је раније изјавио да је укупан обим војне помоћи коју је Вашингтон издвојио за Украјину премашио 10 милијарди долара.
Украјина 24. августа обележава Дан независности. Тог дана 1991. године Врховни Савет УССР усвојио је Акт о проглашењу независности републике.

Стигле милијарде бесповратне помоћи

Украјински премијер Денис Шмигаљ изјавио је да је Кијев добио од Сједињених Држава 3 милијарде долара бесповратне помоћи.
Он је истакао да је то прва транша од додатних 4,5 милијарди долара директне подршке из буџета.
Раније је премијер изјавио да Кијев рачуна да ће добити до 16 милијарди долара до краја године од иностраних партнера, поред већ добијених 14 милијарди.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Украјински војници истоварују америчко оружје на аеродрому у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
РУСИЈА
Ново америчко оружје неће стићи до Украјине месецима или годинама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала