Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лајчак и Ескобар из Приштине долазе код Вучића

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић са Габријелом Ескобаром и Мирославом Лајчаком
Александар Вучић са Габријелом Ескобаром и Мирославом Лајчаком - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић састаће се сутра са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и са замеником помоћника америчког државног секретара Габријелом Ескобаром.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Вучић ће се најпре састати са Лајчаком, у 17 сати, у згради Генералног секретаријата председника Републике. Пола сата касније, у 17.30, планиран је трилатерални сусрет Вучића, Лајчака и Ескобара.
Лајчак и Ескобар у Београд долазе из Приштине, где разговарају са представницима привремених приштинских институција, у настојањима да се дође до договора између Београда и Приштине, у сусрет 1. септембру, за када је Приштина одложила одлуку о пререгистрацији таблица и личним картама.
Први је у Приштину у уторак стигао Ескобар, који је тог дана разговарао са председницом привремених институција Вјосом Османи, као и са лидерима опозиционих странака.
Данас је у Приштину стигао и Мирослав Лајчак, који ће разговарати са Османи, али и са Аљбином Куртијем, лидерима опозиционих странака и представницима Срба на Косову и Метохији, а на тим састанцима очекује се и присуство високом америчког званичника.
Посета Лајчака и Ескобара долази након неуспеле рунде дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу у Бриселу прошле недеље.
Циљ њихове посете је да се спрече нове тензије између Београда и Приштине, а пре свега на северу Косова и Метохије, преноси Танјуг.
После разговора прошлог четвртка у Бриселу, високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ, затражио је од Лајчака да ове недеље, 24. и 25. августа, отпутује у Приштину и Београд како би заједнички напредовали ка споразумном решењу и избегле нове тензије на терену. У мисији му се придружио и Ескобар.
Кристофер Хил - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
СРБИЈА
Амерички амбасадор: Србија у Брисел дошла спремна да преговара, Приштина није
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
СРБИЈА
Опасна најава Вашингтона: САД „неће оклевати“ да се директно укључи у дијалог Београда и Приштине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала