- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Милановић: Хрватска сутра може да оптужи Вучића

© AFP 2023 / VLADIMIR SIMICEKЗоран Милановић
Зоран Милановић - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Пратите нас
Хрватски председник Зоран Милановић изјавио је да Србија нема право да подиже оптужнице против хрватских ратних команданата и додао да ће Хрватска сутра ако буде лоше воље оптужити председника Србије Александра Вучића.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

"Ми имамо инструменте да реагујемо. Београд, председник Александар Вучић и његови сарадници су одлучили да је сада згодан тренутак подићи оптужнице против четири хрватска ратна команданата, од којих ја двојицу лично познајем и могу гарантовати, могу дати руку за њих да, рецимо, нису националисти, да нису одговорни ни за шта", рекао је Милановић у Вараждину.

Милановић је оценио да су оптужнице још један разлог за састанак хрватског Већа за националну сигурност да би се ускладила реакција Загреба.
Он је рекао да уопште не жели да улази у ту врсту расправе јер "Србија нема право да подигне такве оптужнице", преноси Хина.
"Хрватска ће сутра оптужити њиховог актуалног председника, ако буде лоше воље, зато што је дивљао на територији Хрватске ''95. године, а не на Петровачкој цести, као у песми Бранка Ћопића, на којој су се наводно догодила та дела у којима су наводно погинула нека деца", рекао је Милановић.
Додао је да му је жао због тога, али да за то неће одговарати хрватски команданти.
"Ја никад не идем на ту бедну патетику да спомињем хрватску децу као жртве у рату. Постоје деца, људи, грађани, постоје хрватска деца, али ако чујеш некога да говори ''српска деца'' у политичком дискурсу, знај да је то варалица и то опасна варалица", поручио је Милановић.
Изразио је незадовољство реакцијом хрватске владе и упитао шта ће Хрватска предузети да заштити своје заповеднике.
Према његовим речима, поента је у томе да Србија себи узима за право да суди за све догађаје који су се догодили било где на простору бивше Југославије и било кад.
"Хрватска то не ради, мада је у пуно јачој политичкој и опште јачој позицији од Србије, зато што покушавамо играти фер", рекао је Милановић, а пренео Танјуг.
Небојша Стефановић и Александар Вулин - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
СРБИЈА
Вулин и Стефановић одговорили хрватском председнику
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала