- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

МИП Русије: Уништавање споменика води деградацији односа са Летонијом

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Пратите нас
Уништавање споменика војницима ослободиоцима Риге и Летоније неприхватљиво је за цивилизовану државу и води даљој деградацији односа Москве и Риге, изјавила је портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Уништавање споменика војницима совјетске армије – ослободиоцима Риге и Летоније од немачко-фашистичких завојевача неприхватљиво је за цивилизовану земљу“, наводи се на сајту Министарства.

Она је истакла да се то ради упркос међународним обавезама Летоније и протестима њених грађана.

Према њеним речима, у Риги морају бити свесни да идеја о уклањању споменика не може да уништи сећање на подвиг совјетских војника ослободилаца и да само води даљој „деградацији билатералних односа“.

Како је објавио портал ТВНЕТ скулптура „Мајка домовина“, која је била део споменика Ослободиоцима Риге, распала се приликом уклањања са постоља.
Још од 1990-их година летонски екстремисти покушавају да униште споменик Ослободиоцима Риге, који је подигнут 1985. године и постао симбол свих оних који су погинули за престоницу Летоније. Између осталог, 1997. године двојица летонских националиста су, покушавајући да дигну у ваздух скулптуре, погинула су од сопствених бомби.

Судбина споменика

Радови на демонтажи споменика Ослободиоцима Риге почели су 23. августа, а током припрема за рушење полиција је привела најмање шест особа од педесетак демонстраната који су се тамо окупили. До вечери 23. августа срушене су све три скулптуре совјетских војника. У медијима се појавила информација да се после 21 час стотине људи окупило у Парку победе, од којих су неки протестовали против рушења. Полиција је саопштила да је привела 14 особа.
Парламент Летоније пре тога је суспендовао снагу клаузуле међувладиног споразума са Русијом о заштити споменика совјетским војницима, која омогућава да се демонтира споменик Ослободиоцима Риге. Полиција је затворила приступ споменику, општинске службе су трактором уклониле цвеће положено 9. маја, а касније су становници града поново почели да га доносе. Летонски парламент дозволио је рушење споменика. Скупштина града Риге гласала је за рушење, наложивши специјализованој агенцији да обезбеди демонтажу споменика.
Председник Летоније Егилс Левитс - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
РУСИЈА
Председник Летоније: Изоловати Русе нелојалне држави
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала