Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Монтгомери упозорава: Курти је опасан, због подршке Запада може да оде предалеко

© Фото : Youtube/Hrvatska radiotelevizija/PrintscreenВилијам Монтгомери, бивши амбасадор САД у Србији
Вилијам Монтгомери, бивши амбасадор САД у Србији - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Пратите нас
Бивши амерички амбасадор Вилијам Монтгомери сматра да међународна заједница Владу Србије ставља у немогућу позицију, инсистирајући на наставку дијалога, а да нису у стању да натерају приштинског премијера Аљбина Куртија и Албанце да поштују већ одавно постигнуте договоре.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Монтгомери уз то додаје да би Аљбин Курти управо због тих уступака које му запад чини могао да оде предалеко и изнуди реакцију Београда коју ни Србија ни свет не желе.

„Ако актуелна политика ЕУ/САД настави да одобровољава Куртија, одговорност за свако потенцијално насиље које се деси је на њихову душу“, оценио је амерички дипломата.

Монтгомери тако одговара на питање како види улогу САД и резултате дијалога у Бриселу, и шта може да се очекује до 1. септембра за када је одложена примена одлуке о таблицама и личним документима. Каже и да није оптимистичан.
„Бојим се да међународна заједница Владу Србије доводи у немогућу позицију, јер нисам сигуран да је међународна заједница свесна утицаја својих поступака“, рекао је Монтгомери.
Какву врсту „дијалога“ могу да очекују када Куртија и Албанце не натерају да поштују већ одавно постигнуте договоре у дијалогу, пита он и констатује: „Зашто би Влада Србије правила даље уступке када је Куртију дозвољено да игнорише претходне обавезе“.
Проблем је, како наглашава Монтгомери, у томе што је Курти изузетно опасан и што изгледа тако да ће вероватно „прорачунато или из глупости“ отићи предалеко и тако изнудити снажну реакцију Србије што она не жели, као што не жели ни међународна заједница.
„Али то се наставља како би се Курти смекшао. Зашто? Зато што САД и већина земаља ЕУ желе да Србија призна Косово као независно у садашњим границама. То је прави циљ“, навео је Монтгомери.
Проблем је, како наглашава и у томе што ЕУ не схвата да је њена „дивна мека моћ“ у овом случају потпуно неефикасна.
„Да би то функционисало, ЕУ би требало да отвори и затвори сва друга поглавља и да се тек онда бави Косовом када ће се назирати крај путу ка чланству у ЕУ“, каже Монтгомери за Танјуг.
Бивши амерички амбасадор подсећа да у оваквим околностима нико у Србији нема ниједан разлог да верује да је чланство у ЕУ уопште близу.
Председник Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадором Сједињених Америчких Држава Кристофером Хилом - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
СРБИЈА
У Приштини бесни на Хила: "Па зар Вучића да похвали?"
Војници Кфора на Косову - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
СРБИЈА
Новости: Куртијеви специјалци са Американцима, Немцима и Британцима вежбају коришћење шок-бомби
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала