- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дипломата: Само један брод са украјинским житом кренуо у Африку, што нису првобитни циљеви

© AP Photo / Emrah GurelТеретни брод "Разони" са украјинским житарицама у Истанбулу
Теретни брод Разони са украјинским житарицама у Истанбулу - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Пратите нас
Од прва 34 брода са житом који су испловили из лука Украјине у оквиру споразума постигнутих у Истанбулу, само је један кренуо ка Африци, иако се снабдевање овог континента сматрало главним задатком, изјавио је стални представник Русије у УН Василиј Небензја.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„За четири недеље извозних операција, од 34 теретна брода само је један отишао у Африку. То се никако не слаже са првобитно наведеним циљевима борбе против глади у земљама којима је жито преко потребно“, рекао је Небензја на седници Савета безбедности УН.
Он је подсетио и да се брод „Разони“, који је први изашао из украјинске луке у оквиру иницијативе за извоз житарица и који је кренуо ка либанском граду Триполију, зауставио у турском Мерсину након што је либански купац одустао од ове робе. Небензја је као разлог за одбијање навео то што је уместо пшенице, коју су очекивали у земљи, брод превозио кукуруз.
Небензја је позвао да се према пакету црноморске иницијативе односи са пуном озбиљношћу и да се не одлаже решавање проблема који ометају извоз руске хране и ђубрива, јер ће продужењу договора допринети „опипљиви резултати за руске иностране економске оператере“.
После састанка Савета безбедности УН, руски дипломата објаснио је новинарима да би продужење Истанбулских споразума било могуће само ако се испуне све одредбе документа, укључујући и оне које се односе на извоз руског жита и ђубрива.
„Споразум важи 120 дана, а његово продужење зависиће од тога да ли ће успети да се постигне његова пуна примена“, објаснио је он.
„Други део договора још није спроведен: руски бродови са житом и ђубривом нису испловили из морских лука Русије“, додао је Небензја.
Он је нагласио да за решавање овог проблема стране-потписнице Истанбулског споразума, а посебно УН, „треба да реше питања везана за финансијске трансакције, осигурање и одредишне луке“.

Прехрамбени споразум

Извоз украјинског жита из црноморских лука одвија се у оквиру прехрамбеног споразума који су 22. јула потписали представници Русије, Украјине, Турске и УН. Пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора. Хуманитарна операција планирана је уз активно учешће руских официра у оквиру Заједничког координационог центра у Истанбулу.
Генерални секретар УН Антонио Гутереш на седници Савета безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2022
РУСИЈА
Гутереш: УН раде на уклањању препрека за извоз руских прехрамбених производа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала