Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучићева порука Кфору: Зашто помажете Албанцима да угњетавају српску мањину

© AP Photo / Visar KryeziuВојска КФОР-а на административној линији Јариње
Војска КФОР-а на административној линији Јариње - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће, после разговора са представником ЕУ Мирославом Лајчаком и представником САД Габријелом Ескобаром, послати писмо Кфору на Косову и Метохији. Ваш циљ је да заштитите српско становништво, зашто не штитите људе који су мањина, зашто помажете Албанцима да угњетавају ту мањину, рекао је Вучић.
Вучић је рекао да ће писмо Кфору послати вероватно заједно са председником Владе и председником Скупштине Србије, а можда ће то учинити и сам.

Зашто вежбате са Албанцима малтретирање Срба

„Ми другачије тумачимо улогу Кфора“, рекао је Вучић поводом најаве НАТО мисије да неће дозволити постављање барикада.
„Они могу формално да се позове на слободу кретања, али њу нису омеле барикаде, већ они који хоће да зауставе саобраћај на административној линији“, рекао је Вучић.
Против кога се борите ако уклањате барикаде између два српска места, а Србима то не смета, упитао је председник Србије.
„Ваш циљ је да заштитите српско становништво, зашто не штитите људе који су мањина, зашто помажете Албанцима да угњетавају ту мањину, зашто вежбате са Албанцима разбијање демонстрација и бацање шок бомби. Зашто вежбате са њима малтретирање Срба? Да ли је то ваш посао или да помогнете Србима да остану на својим огњиштима“, рекао је Вучић говорећи о Кфору и НАТО.
Вучић је рекао да „људска воља не може да буде побеђена“.
„То није питање машине коју поставите или десет цигала. Како ћете да промените вољу српским учитељима, занатлијама, рударима, лекарима. Хоћете ли да бацате шок бомбе на њих или да пуцате у њих“ упитао је Вучић.

Тражимо да се поштују споразуми који су потписани

Вучић је додао да се криза решава разговорима и да само тражи да се поштују споразуми који су потписани.
„Хоћемо да решавамо проблеме између Срба и Албанаца, али не, нећу да признам Косово и ја сам одмах против нормализације! Погледајте шта пишу поједини светски медији, какви су то лажови! Ја кажем: Надам се да Кфор и НАТО неће дозволити погром и убијање Срба. Ако то не ураде, ми ћемо их заштитити. У њиховим медијима је: Вучић ће да нападне Косово. Дакле, нормално је да буде погрома и протеривања Срба, а то што сам ја рекао да ћемо да их заштитимо тумачи се као напад. Притом, ми не можемо да их нападамо јер бисмо напали своју територију. Од тога што лажу много је опасније да им је нормално да Срби буду убијени и протерани. Зато идемо да вежбамо у Белведере, овамо и онамо да видимо како ћемо Србе да разбијемо“, рекао је председник.
Како каже Вучић, Срби су само одлучни да се супротставе насиљу и ништа више.
Са зебњом и нестрпљењем очекујем сутрашње разговоре, рекао је председник говорећи о сутрашњем сусрету са Лајчаком и Ескобаром.
Говорећи о закључцима које су донели представници четири општине на северу Космета, Вучић је рекао да је то једино што су могли да ураде, јер су „притерани уза зид“
Војници Кфора на Косову - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
СРБИЈА
Новости: Куртијеви специјалци са Американцима, Немцима и Британцима вежбају коришћење шок-бомби
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала