- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Рукопис Галилеa Галилејa проглашен фалсификатом /фото/

CC0 / / Галилео Галилеј
Галилео Галилеј - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
Пратите нас
Библиотека Универзитета у Мичигену објавила је да је рукопис који је наводно написао сам Галилео Галилеј, а који је био истакнути део њихове колекције скоро један век – фалсификат.
Горња половина документа од једне странице садржи „нацрт писма које прати Галилејеву званичну презентацију тада конструисаног телескопа дужду Венеције 24. августа 1609. године“, док доња половина садржи „нацрте белешки које бележе Галилејева телескопска посматрања Јупитерових месеца од 7. до 15. јануара 1610.“
Рукопис је дошао у посед библиотеке у Мичигену 1938. након смрти Трејси Мекгрегор, која га је купила на аукцији а чији су га наследници уступили.
Међутим, у мају 2022. године професор историје на Државном универзитету Џорџије Ник Вајлдинг контактирао је са кустосом библиотеке Универзитета Мичиген Паблом Алварезом путем е-поште и изразио сумњу у аутентичност рукописа, преноси међународни Спутњик.

„Вајлдинг је закључио да је наш рукопис Галилеја лажан и из 20. века. И да га је израдио познати фалсификатор Тобија Никотра. Након што су наши стручњаци проучили његове најубедљивије доказе – папир и порекло – и поново прегледали рукопис, сложили смо се са његовим закључком“, наводи библиотека у саопштењу.

Током њихове истраге, библиотека је закључила да је рукопис очигледно написан на папиру који је настао негде после 1770. године, много после Галилејеве смрти 1642.
На аукцији 1934. године, где је купиљен рукопис, документ је пратила белешка надбискупа Мафија која га је потврдила упоређивањем са два друга Галилејева рукописа у Пизи. Међутим, испоставило се да су и оба документа фалсификат, истиче библиотека.
Детаљ славне фотографије на којој један човек, за којег се верује да је Аугуст Ландмесер, одбија да салутира нацистичким поздравом.
 - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
ДРУШТВО
Немци на Пељешцу траже кости јунака са славне фотографије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала