- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски стручњак: Обнављање преговора са „Гаспромом“ је економска логика, а не политика

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаРадник централног европског гасног чворишта у Баумгартену
Радник централног европског гасног чворишта у Баумгартену - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Пратите нас
У Бугарској се у последње време погрешно тумачи смисао диверсификације испорука гаса, сматра бивши заменик министра енергетике Јавор Кујумџијев. Он је додао да неки пропагирају идеју потпуног одбијања гаса од „Гаспрома“, док истовремено права диверсификација предвиђа добијање гаса из више извора и преко различитих маршрута.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Искључивање једног од потенцијалних извора и две маршруте од постојећих је унапред лоше и за конкуренцију и за тржиште, а најгоре од свега по цену саме сировине“, изјавио је бивши заменик министра у интервјуу за „Новини“.
Стручњак је подржао одлуку нове техничке владе да покуша да обнови испоруке преко Гаспрома, нагласивши да управо то и јесте диверсификација. Он је објаснио да се не ради о дефициту гаса, већ у техничкој немогућности да се обезбеде испоруке из земаља попут Туркменистана или Мозамбика у Бугарску.

„Геополитичка одлука о одустајању од испорука руског гаса у целој Европи води до скока цена свуда. За мене није најважније одакле је извор, већ цена гаса. Категорички сам против оних који кажу да цена, наводно, није важна и да је најважније, наводна доступност гаса. Народ и бизнис не могу да дозволе да плаћају по ценама које нису у складу са њиховим могућностима. У мојим ставовима нема политике, само економска логика“, истакао је он.

Према његовим речима, реално је да ће се у будућности наћи замена испорукама руског гаса, али да ће то одузети много времена, чак и за пет година то још неће бити могуће.
Он сматра да је у свету довољно гаса, али недовољно логистичких објеката за његову прераду и испоруку, а реч је о танкерима, терминалима и т.д. Поред тога, сва гасна инфраструктура Европе створена је на основу потпуно другачије логике – за испоруке из Русије, Африке и делимично средњег Истока.
По његовом мишљењу, предстојећа зима неће бити лака за Бугаре имајући у виду плаћање комуналија.

„Али, ја нисам потпуни песимиста. За мене је једино решење, узимајући у обзир тренутне надуване цене, које су условљене геополитичким одлукама, узети кредит“, оценио је он позвавши власти да финансијски помогну становништву и бизнису.

Прекид испорука гаса Бугарској

Раније је нови министар енергетике Бугарске Росен Христов изјавио да ће Бугарска морати да се врати преговорима са руском компанијом „Гаспром“.
„Гаспром“ је крајем априла обавестио бугарску страну о прекиду испорука због одбијања Софије да плати по новој шеми. Премијер Кирил Петков је одлуку Русије назвао уценом и рекао да је влада одавно била спремна за такав сценарио. Петков је после обуставе испорука успео да се договори са једном америчком компанијом о испоруци два танкера течног природног гаса за јун, а Азербејџан испоручује Бугарској једну трећину потребне количине гаса.
О набавци преостале количине бугарска влада покушава да преговара са другим добављачима, али је за сада потребан обим обезбеђен само за август. Истовремено, Бугарска је, према речима самог премијера, свакодневно у контакту са „Гаспромом“ и тражи да се обнове испоруке под истим условима плаћања.
Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
РУСИЈА
Бугарски политичар: Није „Гаспром“ непоуздан, него ми
Гас - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
РУСИЈА
Бугарски економиста: Неколико месеци слушали смо лажи о „Гаспрому“ и добили – пораст инфлације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала