- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Цена гаса у Европи већа од 3.300 долара за хиљаду кубних метара

© Sputnik / Лола ЂорђевићГасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
Пратите нас
Цена гаса у Европи је први пут од марта премашила 3.300 долара за хиљаду кубних метара и расте за више од 10 одсто, показују подаци са лондонске берзе ICE.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Према најновијим подацима берзе цене расту за 10,8 одсто и износе 3.312,5 долара за хиљаду кубних метара.
Почетком марта гас у Европи је због страха од забране увоза руских енергената четири дана заредом био на историјском максимуму. Рекордна цена од 3.892 долара је постигнута 7. марта.
„Гаспром“ је 19. августа објавио да ће гасоводом „Северни ток“ због планског ремонта, бити заустављене испоруке на три дана од 31. августа. Цена септембарских фјучерса на чворишту ТТФ у Холандији порасла је током петка за осам одсто, на више од 2.700 долара за хиљаду кубних метара.
Раст цене гаса у Европи је почео у пролеће прошле године, када се просечна цена по индексу чворишта ТТФ кретала у распону од 250 до 300 долара за хиљаду кубних метара. Крајем лета вредност уговора за испоруке „дан унапред“ је премашила 600 долара, а почетком октобра је била већ 1.000 долара.
Стручњаци су такав раст цена повезали са неколико фактора: великом потражњом за течним природним гасом у Азији, ограниченом понудом главних добављача и ниским нивоом попуњености подземних складишта у Европи након дуге хладне зиме и топлог лета.
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
РУСИЈА
Гас достигао вредност од 3.200 долара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала