- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Пленковић: Пилоти оптужени у Србији за „Олују“ имаће посебну заштиту Хрватске

Пратите нас
Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је да ће Хрватска да заштити пилоте против којих је у Србији подигнута оптужница за ратни злочин на Петровачкој цести током акције „Олуја“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Сматрамо да је читава оптужница политички мотивисана и тако је гледамо. (...) Србија треба да се суочи са својом прошлошћу, са учинцима великосрпске агресије Милошевићевог режима на Хрватску“ рекао је Пленковић и додао:
„Хрватска је била жртва агресије, Домовински рат имао је ослободилачки карактер и наши бранитељи, наши пилоти биће под посебном заштитом хрватске државе у том контексту и наћи ћемо одговарајући начин како да реагујемо на целу ову ситуацију“, пренео је портал „Индекс“.
Пленковић је то изјавио на седници владе, напомињући да је то и обећано пилотима пре неколико месеци.
Он је рекао да засад из Србије нису добили никакву писану информацију о оптужници, било путем Министарства спољних послова, односно дипломатским путем, било правосудним путем који иде преко Министарства правосуђа.
Тужилаштво Србије подигло је оптужнице за ратни злочин против припадника Хрватског ратног ваздухопловства: Владимира Микца (67) из Птуја, Зденка Радуља (69) из Осијека, Жељка Јеленића (69) из Пуле и Данијела Боровића (64) из Вараждина.
Они су оптужени да су 7. и 8. августа 1995. наредили ракетирање колоне српских избеглица на Петровачкој цести код Босанског Петровца и у месту Сводна код Новог Града (раније Босански Нови).
Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане у оружаној акцији „Олуја“ - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2022
СРБИЈА
„Ако желе према ЕУ...“: Порука Србији из Хрватске због оптужнице за „Олују“, Београд одговорио
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала