- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Енди Ворхол као византијски сликар

© Фото : Фото Завод: Синиша СтефановићОтварање изложбе „Ворхол – полароиди и портрети“
Отварање изложбе „Ворхол – полароиди и портрети“ - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2022
Пратите нас
Поводом 35. годишњице смрти једног од најпознатијег уметника поп-арта Ендија Ворхола који је обележио другу половину 20. века, у Галерији Завода за проучавање културног развитка отворена је изложба „Ворхол – полароиди и портрети“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Изложбу је отворио Владимир Томчић, историчар уметности који је о феномену Ворхола рекао: „Време је мера свега. Прошле године, после толико година од његове смрти, једна од његових слика, чувене Мерлин Монро, продата је за невероватних 190 милиона долара, што је друга највећа цифра на свету издвојена за неко уметничко дело. То напомињем зато што је он често био оспораван и невољен. Тржиште које је вулгарно, које је такво какво јесте ипак је критеријум који говори много.“
Директор Завода Марко Крстић нагласио је да је идеја изложбе била да испровоцира јавност да Ворхола погледа из једног другачијег угла, не оног уобичајеног и канонизованог, да се дистанцирамо од чињенице да је то човек који је направио велике брендове и да га вратимо њему самом.
„Ворхол je одрастао у религиозној породици и њему религиозна уметност није била страна. Код Ендија чак можемо пратити примесе византијске уметности, јер се средњовековни уметници никада нису потписивали. Ни на једној слици коју је Ворхол насликао нама његовог потписа . Он је цео свој живот живео тако што се крио“, додао је Крстић.
Изложба обухвата серију Ворхолових портрета и аутопортрета у виду колажа које приказују развојни пут уметника и његов читав живот, скулптуру Ворхола у природној величини рад чувеног вајара Светозара Радовића и видео рад – продукцију на екрану који приказује његова дела уз глас наратора.
Руски Енди Ворхол - Максима Иљинов из Ростова на Дону - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2018
Упознајте руског Ендија Ворхола
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала