- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Предлог европски, диригент амерички: Како ЕУ планира центре за обуку украјинске војске

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаЗаједничка војна вежба НАТО и Украјине "Three swords-2021"
Заједничка војна вежба НАТО и Украјине Three swords-2021 - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2022
Пратите нас
Европска унија најавила је да ће организовати војну обуку за оружане снаге Украјине. О томе је отворено говорио и шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ који је рекао да ће о опцијама за ту обуку министри одбране Уније разговарати на састанку у Прагу 29. и 30. августа.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Жозеп Борељ је, говорећи на конференцији у Шпанији о идеји за програм војне обуке за Украјинце, објаснио да се она неће одвијати у Украјини, већ у суседним земљама.

Амерички диригент

Руски експерти сматрају да ће се најављени план ЕУ спроводити у различитим земљама али само под једном диригентском палицом — Сједињених Држава, као и да ће обуку у руковању оружјем и вештинама вршити висококвалификовани инструктори и из европских земаља, и из САД.
Украјинска војска увелико пролази војну обуку у многим земљама света: Пољској, Чешкој, Великој Британији и Француској. У Лондону, припадници Оружаних снага Украјине, тренутно се обучавају у руковању вишеструким ракетним системима. Осим тога, у овом граду, у наредних неколико месеци, пешадијским вештинама обучаваће се чак 10.000 украјинских војника.
Идеју о војној обуци за украјинске снаге коју је предложила Европска унија већ су подржале Канада, Шведска, Данска, Финска и Холандија. На сајту шведске владе објављено је да је обезбеђено чак 120 инструктора који ће обучавати украјинске војнике у Великој Британији, док је Финска доделила око 20 припадника Оружаних снага који ће у Лондону учествовати у обуци украјинских војника.

Где се врши обука

Како каже за Спутњик руски војни експерт Алексеј Леонков, украјински војници се обучавају јер не умеју да рукују америчким оружјем.
„У почетку су земље НАТО-а испоручивале Украјини совјетско оружје. Затим су се све државе Источне Европе ослободиле од совјетског наслеђа. Запад је почео да испоручује наоружање које се налази у арсеналу чланица Алијансе. Како би војници умели да рукују овим оружјем, потребно је стећи одређени ниво обуке“, објашњава стручњак, додајући да се због тога и формирају центри за обуку.
Руски војни стручњак Виктор Литовкин констатује да украјинске Оружане снаге неће пролазити војну обуку на територији своје земље јер је опасно да се обучавају на територији Украјине.
„Руске Оружане снаге знају на којим се местима обучавају украјински милитанти, као и где се налазе амерички и европски инструктори. Због тога се обука врши у суседним државама“, каже саговорник Спутњика, напомињући да скоро читаву обуку финансирају Сједињене Америчке Државе.

Не сметају им неонацисти

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова написала је на свом Телеграм каналу, да ће ЕУ створити центре у којима ће се обучавати терористи и нацистички борци.
„Пре сто година, Европљани такође нису одмах разумели шта је фашизам. Када су схватили, било је прекасно“, упозорила је Захарова.
Литовкин каже да Европска Унија, под наредбом Сједињених Америчких Држава, обучава будуће терористе. „Сједињене Државе желе да прогласе Русију спонзором тероризма, а управо су оне увек биле и биће прави спонзори терориста. Раније су обучавали припаднике терористичких организација Ал Каида и ИСИС, како у Авганистану, тако и у Пакистану. Тренутно су на страни бандеровских бандита. Њих не занима што су ови људи неонацисти. Најважније је да буду против Русије и због тога им пружају помоћ“, објашњава стручњак.
Према речима Леонкова, Европска унија мора да схвати да помаже терористичкој држави.
„Сама дејства украјинске војске — специјалиста који су обучавани у овим центрима, говори о томе да се оружје које се испоручује из земаља НАТО-а, користи против цивила. Они врше терористичке нападе против цивилног становништва, како на ослобођеним територијама, тако и на оним које не контролишу“, наглашава саговорник.
Према речима Леонкова, Русија зна које државе помажу Украјини и неће то оставити без одговора.
„Наша држава тренутно делује само у оквиру међународног права, али када ово наоружање, као и стручњаци стигну на територију Украјине, они онда постају легитимни циљеви савезничких снага“, наглашава саговорник, додајући да није искључено да ће осим америчког наоружања бити ликвидирани и обучени војници.
Слично мишљење дели и Литовкин. Уверен је, каже, да ће Русија на територији Украјине пратити и ликвидирати бандите које обучавају НАТО и Европска унија.
Прес служба Пентагона саопштила је још прошлог месеца да обуку украјинских војника на Западу надгледа међународна група за координацију земаља донатора под Европском командом САД. Како се наводи у саопштењу, због ограничене количине оружја и муниције из совјетског доба које користе украјински војници, прелази се на модерније системе наоружања који испуњавају НАТО стандарде.
Осим Пољске, Чешке, Француске и Велике Британије, у обуци украјинске војске учествује и Немачка. Како је у јулу изјавио немачки канцелар Олаф Шолц, у Немачкој се представници Оружаних снага Украјине уче како да рукују вишеструким ракетним системима „Марс II“, које је Берлин испоручио у Кијев.
Застава Велике Британије испред Биг Бена у Лондону. - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
СВЕТ
Шта стоји иза лобирања Велике Британије да ЕУ не смањује помоћ Украјини
Севастопољ на Криму - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
РУСИЈА
Пуцањ у непробојну тврђаву: Америка убацује још једну сумануту идеју у помућену свест Кијева
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала