- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пуцањ у непробојну тврђаву: Америка убацује још једну сумануту идеју у помућену свест Кијева

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаСевастопољ на Криму
Севастопољ на Криму - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Пратите нас
Крим је непробојна тврђава, максимално покривена средствима противаздушне и противракетне одбране. Заштићен је са копна, из ваздуха и са мора, тако да су претње кијевског режима о „деокупацији“ тог полуострва „пуцањ у празно".
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Истовремено, подршка коју Кијеву пружају западне земље говори о томе да је НАТО, на челу са САД, и даље спреман да се бори против Русије „до последњег Украјинца“.

Напад на Крим – крах украјинске државности

Кримски политичари оцењују да идеја о одвајању Крима од Русије, коју је Вашингтон убацио у помућену свест кијевског режима, непрекидно води ка потпуном краху украјинске државности. Међутим, Кијев и његови западни ментори не одустају од такве погубне политике, а то је потврђено и на антируском самиту „Кримска платформа“, чији је циљ повратак Крима у састав Украјине.
На скупу су учествовали представници претежно западних држава и међународних организација, између осталих и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг и украјински председник Владимир Зеленски, који је обећао да ће вратити Крим под контролу Украјине, што ће, како је рекао, реанимирати светски поредак. Осим тога, Зеленски је уочи овог самита потписао указ о стварању саветодавног већа за „деокупацију Крима и Севастопоља".

Лакрдија и маскенбал од самита

Први заменик шефа Међународног комитета Савета Федерације Русије Владимир Џабаров оцењује да је самит „Кримска платформа“, који је одржан у онлајн-формату најобичнија лакрдија, а да су планови Кијева и њихових западних ментора о „деокупацији“ Крима унапред осуђени на пропаст.
© Sputnik / Сергей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаКрим је непробојна тврђава, максимално покривена средствима противаздушне и противракетне одбране
Противваздушни ракетни системи С-400 Тријумф на Криму - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Крим је непробојна тврђава, максимално покривена средствима противаздушне и противракетне одбране
„Ти људи се окупљају како би организовали маскенбал, а то нема никаквог значаја, нити је то некакав терет за будућност, зато што су приче о подели, о ослобођењу Крима само њихова фантазија. Они, изгледа, не могу у потпуности да схвате да је Крим део суверене руске државе и стога не може бити никаквог враћања, одузимања Крима од Русије“, истакао је Џабаров за Спутњик.
Џабаров је такође нагласио да је Крим неодвојиви део Русије за који ће се руски народ борити, као што се у историји борио за Москву, за Новосибирск, Хабаровск, за било који руски град.
„Према томе, мислим да ова представа, коју су приредили ти тзв. кловнови, нема никаквог значаја - ни политичког, ни идеолошког“, подвукао је Џабаров.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков је оценио тај самит као антируски, непријатељски догађај, док је лидер Крима Сергеј Аксјонов рекао да је то шоу који се плаћа десетинама хиљада погинулих украјинских војника, потоцима крви, огромним разарањем, економским губицима и страдањем обичних људи. Али Зеленском ништа није жао и он игра улогу коју су му написали западни режисери. Аксјонов је „Кримску платформу“ назвао „парадом политичких фрикова“.

Крим је Русија, Косово је Србија

Западни званичници су током самита, на којем су разматрани начини „деокупације“ Крима, редом изјављивали да стоје иза Украјине, да Русија треба да се повуче са Крима и других „окупираних“ украјинских територија, а неки су чак предложили строже казне за Москву.
Тако је, рецимо, амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао да је неопходно повећати међународни притисак и цену за Путина и његове присталице; британски премијер Борис Џонсон је рекао да је после заузимања Крима циљ руског председника Владимира Путина да окупира целу Украјину, те да Кијеву треба пружити сваку помоћ, укључујући и војну. Француски председник Емануел Макрон обећао је да ће Француска подржати борбу Украјине јер је тo „поштена борба за суверенитет“ и позвао је западне земље да не показују слабост и да одбију уступке у односима са Русијом, док је немачки канцелар Олаф Шолц обелоданио да су се Немачка и Канада договориле да пруже Украјини нови пакет војне помоћи, укључујући ракете, системе противваздушне одбране, као и „тоне муниције“.
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је навео да његова земља сматра да је руска „окупација“ полуострва незаконита и да би, у складу са међународним правом, Крим требало да буде враћен Украјини, а генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је поручио да ће НАТО бити уз Украјину колико код буде потребно и упозорио је да се Украјина мора припремити за хладну зиму и исцрпљујући рат.
Џабаров каже да су западни лидери и званичници на овом скупу изнели своју позицију и да „могу да говоре шта хоће и колико хоће“, пошто народ Крима за то не мари.
© Sputnik / Константин МихальчевскийКримљани су своју позицију о статусу Крима изрекли на референдуму 2014. године, после државног преврата у Кијеву
Невреме захватило Јалту - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Кримљани су своју позицију о статусу Крима изрекли на референдуму 2014. године, после државног преврата у Кијеву

Кримљани рекли своје

Кримљани су своју позицију о статусу Крима изрекли на референдуму 2014. године, после државног преврата у Кијеву, када је за уједињење са Русијом гласало скоро 97 одсто становништва тог полуострва и скоро 96 одсто грађана Севастопоља. За њих, као и за Русе из других региона земље, питање Крима је одавно затворено.
Због тога су позиви да се Русија повуче са територије Крима и позивање на међународно право неосновани и апсурдни.
Џабаров истиче да би ти који се позивају на међународно право требало да се сете како су распарчали Југославију и отели од Србије њену исконску земљу – Косово и Метохију.
„Да сам на њиховом месту не бих се присећао историје и боље би им било да што пре схвате да је враћање Крима у састав Русије коначно, јер што пре то укапирају пре ће се појавити шансе за обновљање некаквих односа између Русије и Запада“, каже Џабаров.
Питање Крима је, истакао је Џабаров, заувек затворено, подсећајући истовремено да то полуострвo историјски припада Русији, још од Руског царства.
„Тих 60 година које је Крим провео у саставу Украјине, захваљујући самовољној одлуци Хрушчова и распаду СССР-а, само је епизода из историје Крима, који је одувек био Русија и увек се развијао у саставу Руског царства и руске државе. Зато украјински владари треба да забораве на период када су се они тамо налазили и уништавали Крим. Тог враћања Крима више никада неће бити, Крим ће увек бити руски“, нагласио је Џабаров.

Америка легализује украјински тероризам

Самит „Кримска платформа“ одржан је у време када су се украјински терористи активирали на територији Крима и у другим деловима Русије. Због тога на Криму сматрају да организовањем тог самита Вашингтон покушава да легализује украјински тероризам на том полуострву, а руски експерти такође оцењују да је западним елитама „Кримска платформа“ потребна као елемент информационог рата и начин да оправдају своју политику, укључујући санкције, пред сопственим грађанима.
Џабаров истиче да је Крим потпуно заштићен и са мора и са копна и да Кримљани - као и сви Руси широм земље - могу мирно да спавају.
„Крим је наш!“, истакао је Џабаров.
Самит „Кримска платформа“ је одржан и у време док траје руска специјална војна операција, започета крајем фебруара ове године, с циљем демилитаризације и денацификације Украјине, као и заштите руског и рускоговорећег становништва у Донбасу, које је више од осам година изложено убијању, тортурама и прогонима од стране украјинске војске и неонациста.
„Украјинским властима је боље да не размишљају о повратку Крима, већ о очувању своје територије, пошто имам осећај да се ситуација тако развија да неки региони Украјине неће желети да остану заједно са њима, у заједничкој држави. Нека боље размисле о томе, а ми ћемо се сами бавити Кримом. То је наше питање“, закључио је Џабаров.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
СВЕТ
Столтенберг: Украјину чека тешка зима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала