Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Претња из Приштине: Неће бити оклевања од 1. септембра, спремни смо и јаки

© AP Photo / Bojan SlavkovicКосовска полиција у Косовској Митровици
Косовска полиција у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2022
Пратите нас
Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља изјавио је да су привремене косовске власти спремне да од 1. септембра без икаквог оклевања примени одлуку о реципроцитету са Србијом за регистарске таблице и личне карте.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Свечља је рекао да је убеђен да су безбедносне институције Косова „потпуно зреле, спремне и јаке да спроведу ове две одлуке“.

Свечља: Спровешћемо одлуке без оклевања

Према његовим речима, примена ове две одлуке је одложена за месец дана како би грађани српске националности на Косову били што више и коректније информисани о ове две одлуке.
Свечља сматра да су Срби на северу Косова схватили потребу за спровођењем одлуке која је за њих, како каже, корисна. Навео је да је „уверен да су схватили да нема друге алтернативе него да се повинују закону као и сваки други грађанин Косова“.
Спровођење одлуке, каже Свечља, раније су „ометале криминалне структуре које су уз помоћ Београда ојачане да се боре против владавине права у тој области“.
„Влада Републике Косово је одлучила да почне са спровођењем ове две одлуке и без икаквог оклевања ћемо те одлуке спроводити. Реч је о питању улазно-излазног документа за грађане Србије на Косову, нешто што се грађанима Косова дешава већ 11 година. А друга одлука је прелазак аутомобила са нелегалним таблицама на аутомобиле са легалним таблицама. Ово је такође потпуно легална одлука и заснована на до сада постигнутим договорима у Бриселу. Да, постојали су трендови нестабилности од стране криминалних структура на северу које подржава и режира Београд и гура Москва. Али сам убеђен да су безбедносне институције Косова, Министарство унутрашњих послова као носилац овог процеса, потпуно зреле, спремне и јаке да спроведу ове две одлуке“, рекао је Свечља.

Оптужбе на рачун Београда

Свечља је упитан и за изјаве српских званичника који кажу да су Срби на северу дискриминисани.
„Искрено да вам кажем, не само да су исти људи, већ је то и исти језик из касних 80-их и раних 90-их. Исти људи који су изазвали четири рата у региону, наставили да владају са Србијом, сада су се вратили на стару шовинистичку реторику и кроз овај покушај да, под један; одражавају потпуно лажну слику ситуације на Косову и под два; да мобилише радикалне елементе унутар српског друштва како би се они потом злоупотребили. Не ради се ни о каквој дискриминацији. Својим активностима нисмо уперени ни против једног грађанина, без обзира на националну или било коју другу припадност, Косовска полиција је ту да испуни своју уставну дужност, а то је успостављање реда и закона и то чини успешно без икакве дискриминације“, навео је Свечља.
Свеча је говорио и о безбедности Албанаца на северу Косова.
„Верујем да су безбедни. Имамо довољно механизама да обезбедимо, гарантујемо безбедност и добробит за све грађане Републике Косово, укључујући и Албанце на северу“, рекао је Свечља за приштинске медије, преноси Косово онлајн.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2022
СРБИЈА
Вучић: Готово извесно да нема договора око таблица
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2022
СРБИЈА
Петковић Куртију: Узалуд уцене, Београд никад неће признати самозвано Косово
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала