- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бивши председник Чешке подржао Русију: Запад је одговоран за енергетску кризу

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаГасна компресорска станица
Гасна компресорска станица  - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
Пратите нас
Цене енергената нису порасле због Москве, а одустајање од испорука из Русије ће зауставити економију, изјавио је бивши председник Чешке Вацлав Клаус у интервјуу чешком листу Сезнам зправи.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Велика инфлација и велики пораст цена енергената су код нас настали много пре 24. фебруара. То смо изазвали и ми и Запад“, рекао је политичар одговарајући на питања о последицама специјалне руске операције у Украјини.

Клаус је признао да Европа нема од кога осим од Русије да брзо добије енергенте.
„Када се ослободимо енергетске зависности од Русије, онда ћемо постати енергетски независни, али ће наша економија престати да функционише“, упозорио је бивши председник.
Он је подвукао да је Русија веома важна за светско тржиште, и напоменуо, да промене цена енергената нису повезане само са њом, него су за то криве и друге околности.
„Не разумем зашто се не спомиње разлог број један - зелено лудило и наводна борба против климатских промена, као и Зелена агенда Европске уније која је главни разлог за повећање цена“, истакао је он и позвао на дијалог са Москвом како би се решила украјинска криза.
Западне земље су се суочиле са растом цена енергената и растом инфлације због санкција против Москве и укидања руског гаса. Због повећања цене енергената, пре свега гаса, индустрија на Западу је у великој мери изгубила, што је утицало и на друге области економије.
Брод за полагање гасоводних цеви Фортуна - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2022
РУСИЈА
Медведев: Русија не жели да затвара гас Европи, али је она ушла у ток америчке политике
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала