- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Конференција о нуклеарном неширењу завршена без консензуса: Запад ни речи о гранатирању нуклеарке

© Sputnik / Konstantin Mikhalchevsky  / Уђи у базу фотографијаНуклеарна електрана Запорожје
Нуклеарна електрана Запорожје - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
Пратите нас
САД, ЕУ и остале западне земље које их подржавају нису осудили нападе Кијева на нуклеарну електрану Запорожје на конференцији посвећеној Споразуму о неширењу нуклеарног наоружања али су, међутим, позвале Русију да напусти њену територију.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Штавише, стални представник Француске Јан Хванг је на конференцији прочитао заједничку изјаву САД, ЕУ, Јапана, Велике Британије, Турске, Летоније, Украјине, Грузије и низа других земаља у којој се осуђује специјална војна операција Русије у Украјини, иако то питање нема никакве везе са проблематиком Споразума о неширењу нуклеарног наоружања.
Аутори изјаве такође су оптужили Русију за кршење Будимпештанског меморандума. Они захтевају да Русија „одмах повуче своје Оружане снаге из Украјине и преда украјинским снагама потпуну контролу над Запорошком нуклеарном електраном и над свим нуклеарним објектима“. Истовремено, те земље нису ни споменуле гранатирање Запорошке нуклеарке од стране Кијева.

Конференција завршена без консензуса

Иначе, на прегледној конференцији Споразума о неширењу нуклеарног наоружања није усвојен завршни документ, саопштио је председавајући Густаво Злаувинен. Како је истакао, Русија је захтевала измене и допуне делова завршног документа који су се тицали Запорошке нуклеарке и Будимпештанског меморандума.
Заменик делегације Русије Андреј Белоусов је саопштио да одговорност за одсуство консензуса о завршном документу на конференцији сносе Кијев и његови покровитељи. По његовим речима, током целе конференције чуле су се антируске изјаве.
„Посебно су биле циничне последњих дана. Њихова позадина су била варварска гранатирања Запорошке нуклеарке од стране украјинских формација, што је довело свет на ивицу нуклеарне катастрофе. Чују се, нажалост, и данас“, рекао је руски дипломата.
Огласила се и заменица генералног секретара УН за разоружавање Изуми Накамицу која је казала да на прегледној конференцији није усвојен завршни документ углавном због теме сукоба у Украјини.
Прегледна конференција Споразума о неширењу нуклеарног оружја је главни догађај у сфери нуклеарног неширења и разоружавања и одржава се једном у пет година. Сврха догађаја је да се анализира имплементација Споразума о неширењу нуклеарног оружја током одређеног периода и да се одреде будући кораци.
Показатељ успеха конференције је могућност земаља да постигну консензус о завршном документу догађаја.
На претходној конференцији која је одржана 2015. године такође није усаглашен коначан документ.
Запорошка нуклеарна електрана у Енергодару - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2022
Специјална операција у Украјини
Украјина и Русија дале безбедносне гаранције за посету делегације ИАЕА Запорошкој нуклеарки
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала