- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Западни поредак „заснован на правилима“ предвиђа расистичку поделу света

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Марија Захарова
Министар спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
Пратите нас
„Поредак заснован на правилима“ који намеће Запад предвиђа расистичку поделу света на изузетне и остале, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Русија – највећа евроазијска и евро-пацифичка сила, држава-цивилизација – наставља да спроводи мирољубиву спољну политику, да промовише позитивну, уједињујућу, глобалну и регионалну агенду усмерену ка будућности“, рекао је Лавров у видео обраћању учесницима Петог глобалног форума младих дипломата у Казању.

Како је додао, Русија остаје чврсто привржена основним принципима међународне комуникације садржаним у Повељи УН, а пре свега принципима суверене једнакости држава – и великих и малих.

„Ми смо доследни заговорници поштовања културне и цивилизацијске разноликости народа, њиховог права да сами одређују своју судбину. Истовремено, категорички одбацујемо неоколонијални 'поредак заснован на правилима' који намеће 'колективни Запад' на челу са САД. Тај поредак предвиђа расистичку поделу света на групу изузетних, која априори има индулгенцију за сваке акције, и остале земље које су дужне да прате 'златну милијарду' и да служе њеним интересима“, нагласио је шеф руске дипломатије.

Констатујући да су се у последњих четврт века на међународној арени догодиле „заиста тектонске промене“, Лавров је поручио да је „савремени свет објективно мултиполаран“ и да се та геополитичка стварност не може игнорисати.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
РУСИЈА
Путин: „Златна милијарда" више не може да доминира, формира се нови светски поредак
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала