- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Нуклеарни тероризам Украјине: Зашто је Вашингтон одобрио нападе на највећу атомску централу у Европи

© Sputnik / РИА НовостиЗапорошка нуклеарна електрана
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
Пратите нас
Када је изрекао своје чувено упозорење да ће Четврти светски рат бити вођен каменицама и мочугама, Алберт Ајнштајн надао се да ће претња повратком човечанства у камено доба бити довољна да одврати од поигравања с катастрофом, на пример, нуклеарном, која би довела до сценарија на који је упозорио. Преварио се.
„Дојче веле“ управо је обавестио јавност да таргетирање нуклеарних електрана заправо није забрањено међународним правом. Највећа нуклеарна електрана у Европи, Запорожје, постала је и најугроженија на свету.

Мета или закон

Запорошка нуклеарна електрана дошла је под контролу руских оружаних снага још у марту, на самом почетку специјалне војне операције у Украјини. Тек у последњих месец дана, међутим, без видљивог повода, иако се ни линија фронта у њеној околини није мењала, нуклеарна електрана постала је мета артиљеријских удара.
Експерти упозоравају: главни узрок несрећа у Чернобиљу и Фукушими били су поремећаји у снабдевању струјом и последични престанак рада система за хлађење, што је и довело до прегревања нуклеарног горива и уништења реактора. Управо су ови системи сад на удару нападача.
Ко напада нуклеарку која је под контролом Русије? „Русија је у више наврата пуцала на електрану“, преноси без икакве задршке лондонски „Гардијан“ тврдњу украјинске државне енергетске компаније Енергоатом. Додуше, у истом тексту, под насловом „Ово је лудило: Украјини застаје дах док Путин претвара нуклеарну електрану у линију фронта“, тврди се и да „Руси користе нуклеарно постројење као заклон... Вишецевни бацачи ракета и тенкови гнезде се међу реакторима“, што би значило, ако су и једна и друга тврдња тачне, да су Руси почели да убијају сопствену војску у електрани. Но, ко још мари за овакве неуверљиве бесмислице, важно је да су Руси криви за нешто. А с тим у вези појавила се овог петка и трећа тврдња, која личи на покушај да се разреши непријатна контрадикција – у ствари, тврди сад украјинска страна па то западна средства пропаганде преносе као неоспориву чињеницу, у запорошкој нуклеарци Руси спремају велики напад „под лажном заставом“, фолс флег операцију у којој ће настрадати и нуклеарка и Руси како би за то могли да окриве Украјинце. С којим циљем, не објашњава се, али то су зли Руси па нема ни потребе.
© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаНапад на Запорошку нуклеарну електрану
Напад на Запорошку нуклеарну електрану - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Напад на Запорошку нуклеарну електрану
Насупрот оваквим оптужбама, руска страна нуди сателитске снимке као доказ да нема никаквих тенкова и вишецевних бацача ракета међу нуклеарним реакторима у Запорожју; подсећају и да су, захваљујући снимцима сопствених сателита, и сами Американци и њихови савезници тога веома свесни. Објављене су и фотографије остатака пројектила којима је гађана нуклеарка: НАТО калибар 155 милиметара са америчким детонаторима М739, уз то и друге гранате на којима је исписан назив произвођача, компаније „Игл пичер технолоџиз“ из САД.
„Гардијан“ је, штавише, недавно пренео и видео-снимак председника Украјине Владимира Зеленског који најављује да ће „Украјина гађати руске снаге у Запорошкој нуклеарној електрани“, а и амерички ЦНБЦ признао је 14. августа да „Украјина таргетира руске војнике који пуцају на највећу европску нуклеарку – или је користе као базу да из ње пуцају“.

Америчка дозвола

Иначе, секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев обавестио је ових дана колеге из Шангајске организације за сарадњу да нападе на запорошку нуклеарку украјинска страна изводи „на предлог Американаца“. Посредна потврда ове озбиљне оптужбе налази се у недавном разговору америчког и украјинског шефа дипломатије у коме је Ентони Блинкен поручио Дмитру Кулеби да САД „похваљују украјинске власти“ док истовремено „осуђују недавне руске акције у и око Запорошке нуклеарне електране“. А портал „Политико“ пренео је ових дана и речи високог званичника режима у Вашингтону да САД подржавају ударе „по свим метама на сувереном тлу Украјине“.
Пажње је вредан и следећи детаљ, наиме, Русија све време тражи да Запорошку електрану обиђу експерти Међународне агенције за нуклеарну енергију. То је и било договорено још у јуну, али, руководство Уједињених нација обуставило је те планове. Потом су и почели ракетни напади на Запорошку нуклеарну електрану, а са њима и синхронизовани позиви Г7 и генералног секретара УН-а Антонија Гутереша да нуклеарка и простор око ње буду демилитаризовани, то јест, да се одатле повуче руска војска.
© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаНуклеарна електрана Запорожје
Нуклеарна електрана Запорожје - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Нуклеарна електрана Запорожје
У супротном, објашњава „Дојче веле“ у споменутом тексту, „циљање атомских централа није забрањено“ Женевском конвенцијом и пратећим протоколима.
Што нас доводи и до следећег заплета. „Нека одмах буде јасно“, уз тврдњу да је Русија за све крива прети јој Тобијас Елвуд, председавајући Комитета за одбрану британског Парламента, „било каква намерна штета која би довела до радиоактивног цурења представљала би кршење НАТО члана 5“, који предвиђа колективну војну реакцију чланица овог пакта у случају напада на неку од њих. „Ово је 100 одсто тачно“, потврђује амерички конгресмен Адам Кинзиџер. „То чак није ни подложно дебати. Било какво цурење убиће људе у чланицама НАТО-а, а то аутоматски активира члан 5.“

Подметање контраофанзиве

Да ли ће због Запорошке нуклеарне електране бити активиран НАТО члан 5? Ко гађа ову нуклеарку, и са којим циљем? И да ли НАТО против Русије истовремено води непроглашени нуклеарни, хемијски и биолошки рат?
О овим су питањима у „Новом Спутњик поретку“ говорили генерал-мајор у пензији Митар Ковач, директор Евроазијског безбедносног форума, и војни аналитичар и контраобавештајни потпуковник у пензији Љубан Каран.
„На основу објективних показатеља, неспорно је да украјинска војска врши нападе на Запорошку нуклеарну електрану. Супротне тврдње представљају само перфидну пропагандну обману у којој Русију покушавају да представе као највеће зло на свету. А напади на електрану заправо су сведочанство слабости украјинске војске, која није у стању да забележи стварне успехе на фронту па је зато приморана да користи овакве терористичке методе. Украјински напади на атомску централу, међутим, произвешће супротан ефекат јер ће приморати руску војску да линију фронта помери што даље, како би били онемогућени напади на Запорошку НЕ,“ сматра генерал Митар Ковач.
© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаОштећења после напада на Запорошку нуклеарну електрану
Оштећења после напада на Запорошку нуклеарну електрану - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Оштећења после напада на Запорошку нуклеарну електрану
„Покушај да се Русија окриви за нападе на нуклеарку представља исту врсту подметања какву смо и ми доживели у случајевима експлозија бомби у Улици Васе Мискина у Сарајеву, Маркале 1 и 2, када је српска страна била оптужена за злочин који су заправо извршили њени противници, што су у међувремену потврдили и међународни стручњаци. Садашње настојање да се по овој матрици окриви Русија проистекло је из потребе да се хомогенизује подршка наставку рата на самом Западу, где јавност увелико почиње да се колеба“, указује Љубан Каран, и објашњава да су украјински напади на Запорошку НЕ започели зато што њихова најављивана контраофанзива не може да започне: „Све време се прича о некаквој украјинској контраофанзиви у тој области, а они досад нису успели да поврате ни сантиметар територије. Гађањем нуклеарне електране, они желе да натерају руску војску да се сама повуче одатле. Наравно, Руси на овакве провокације не наседају.“
Утицајни руски академик Сергеј Глазјев, економиста и близак сарадник председника Русије Владимира Путина, изнео је сличну тврдњу: „Зеленски, по директиви Вашингтона, бомбардовањем Запоршке нуклеарне електране уцењује руске лидере. Суштину уцене изразили су шефови дипломатије чланица Г7, који су изнели захтев да Русија врати ову нуклеарку под контролу нациста... Или ћете предати Енергодар марионетском режиму, или ће нуклеарна електрана бити дигнута у ваздух са катастрофалним последицама по југоисточну Европу, укључујући Украјину... Ово је нуклеарни тероризам САД и њихових сателита (...) који иде према категорији злочина против човечности.“

НАТО члан 5

„Без обзира на то што су сами реактори заштићени, постоје критичне тачке у систему чије би разарање могло да изазове катастрофалне последице. Иако је у овом тренутку тешко предвидети да ли је Кијев спреман за овакав потез, из искуства знамо да се његови западни покровитељи не либе од масовних злочина. А већ знамо да украјинска војска не ради ништа без одобрења и инструкција из Вашингтона, укључујући и намерно дејствовање по цивилним циљевима и изазивање цивилних жртава у градовима у Донбасу,“ коментарише генерал Ковач.
© AP Photo / Vadim GhirdaВојник са заставом НАТО-а
Војник са заставом НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Војник са заставом НАТО-а
С тим у вези, напомиње Љубан Каран, „Русију не могу да уплаше позиви на активацију члана 5 НАТО Повеље, јер се са тим пактом она већ налази у рату у који је НАТО директно укључен на страни режима у Кијеву. И притом увелико користи сва оруђа која има на располагању – за разлику од руске стране која своја најсавременија средства још није ни почела да употребљава. Ако би се, којим случајем, позвали на члан 5, суочили би се са дејством свег тог оружја које Русија досад није користила у великој мери, почев од хиперсоничних ракета каквима НАТО не располаже и од којих нема одбране. Оно што је опасно по читав свет, наравно, јесте чињеница да нас и само спомињање активирања члана 5 уводи у зону нуклеарног сукоба.“
„Да НАТО процењује да би војно могао да угрози Русију, он би то одавно учинио. Напротив, тај пакт би се распао да је претрпео само десети део губитака које је досад претрпела украјинска војска; зато њу и гурају да ратује уместо њих, без обзира на жртве, јер су потпуно свесни да, капитулацијом Украјине, неће бити поражен само режим у Кијеву, већ и сам НАТО, а са њим и глобална моћ тог система. Зато су, у његову одбрану, у употреби различитих средстава за масовно уништење, што укључује и нуклеарну, хемијску и биолошку претњу Русији, и спремни да оду далеко, све до границе угрожавања сопствене безбедности,“ закључује генерал Митар Ковач.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала