- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Патријарх у Херцег Новом: Амфилохије је од пустоши направио семе које је дало богате плодове

© Скриншот/Острог ТВ студиоПатријарх Порфирије у Црној Гори
Патријарх Порфирије у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
Пратите нас
Патријарх Српске православне цркве Порфирије свечано је вечерас дочекан у манастиру Савина код Херцег Новог, одакле је уочи празника Успења Пресвете Богородице поручио да је данас све величанствено и да је велика радост јер су, како је казао, сви овде сабрани у јединственој светињи која се налази на најлепшем месту од свих наших светиња.
Патријарх је поручио да не постоје границе ни у времену, ни у простору, ни у вечности.
„Сви смо вечерас једно тело богочовечанско, једним духом живимо, дишемо и мислимо. У нашој цркви је познато да је поштовање и прослављење Светог Саве више него у свим крајевима изражено овде у Боки Которској. Овде је највећи број манастира посвећено њему“, навео је патријарх, преноси Танјуг.
Патријарх се осврнуо на дела блаженопочившег митрополита Амфилохија и поручио да је он од „пустоши направио семе, које је дало богате плодове“.
„То нису само архијереји и монаси, то сте ви браћо и сестре који носите знак Христа, знак љубави и чините све да у складу са оним семеном примите свакога у своје срце и душу своју, без обзира ко како себе називао. Да имамо његове молитве, а и ми да се молимо једни за друге молећи се и за њега“, поручио је патријарх.
Окупљеном верном народу обратио се речима:
„Народе божији, сабрани у овај предивни град на предивној Јадранској обали у овај предивни светли час. Ево нас у овој светој обитељи уочи празника Успења Пресвете Богородице која је покров и заштита целог људског рода. Оне која својим примером показује какав треба да буде наш однос према Богу и људима. Нема ништа без промисли Божије међу нама, успоне и падове, радости и туге, искушења и много тога је скривено од људи и све то јесте по промисли Божијој. Божији закон јесте љубав и Пресвета Богородица је мост који нас спаја и премошћује са земље на небо“.
Црна Гора, поручио је патријарх, треба да се поноси дивним Херцег Новим и манастиром Савина, као и да љубав треба да преовлада и да треба неговати космополитски дух, отвореност срца и душе за сваког и другачијег, преноси РТЦГ.
Посета патријарха Херцег Новом, уприличена поводом обележавања 640 година од оснивања града и славе Манастира Савина - Велике Госпојине, била је раније планирана, али је одложена због тродневне жалости након трагедије на Цетињу.
Патријарх Порфирије у Херцег Новом - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
РЕГИОН
Величанствен призор: Верници дочекали патријарха Порфирија у Херцег Новом /фото, видео/
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала