Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Чекамо гарантије ЕУ у вези с нашим предлогом о документима које издаје Приштина

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић рекао је да Србија чека гарантије од ЕУ за предлог Србије у вези са документима које издаје Приштина, како би се, како је рекао, решио један мањи проблем.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Наши разговори са Албанцима са Косова су били неуспешни, са међународним посредницима изузетно тешки. Кратко да поручим, нема говора о међусобном признању, нећу о томе ни да причам и немојте да трошите паре на авионске карте и да долазите због тога“, казао је председник.

Ми смо Албанцима рекли две ствари, што се тиче докумената. Можемо да их издајемо и вама и нама, али нама је важно да Срби са КиМ могу да се крећу и улазе и излазе са територије КиМ са српским документима“, навео је Вучић.

Он је нагласио да смо спремни да прихватимо њихова документа, али да издамо један општи „дисклејмер“ који би истакли на административни прелазима, чиме би прихватили њихова документа.
„У том ‘дисклејмеру‘ пише: ‘Омогућавање личних карата од стране Приштине се врши само из практичних разлога, ради омогућавања слободе кретања, и не може се тумачити као признавање једнострано проглашене независности Косова, не прејудицира одређивање коначног статуса Косова и не може се тумачити као одступање од Резолуције СБ УН 1244‘. Тражимо гарантије ЕУ за то, очекујемо одговор од Бореља и Лајчака у наредна три до четири дана. То би значило да сваки Србин са севера КиМ може да уђе на територију КиМ са српским документима, и да могу да изађу кад хоће. Ако нам то потврде, ми смо један мањи проблем решили. Ако нам не гарантују ово, немамо договор ни о једном питању", навео је Вучић.
Председник је додао да и даље чекамо гарантије за тај предлог, и да се криза продубљује.
„Важно је да реагујемо мирно и стабилно, и важно је да ми не будемо проглашени кривим за пропаст преговора, и зато морамо бити озбиљни и посвећени дијалогу“, додао је он.
Вучић је током обраћања јавности истакао да договор у вези пререгистрације возила није постигнут и да неће бити постигнут, што значи, како је додао, да ће Албанци почети то да спроводе од 1. септембра.

„Курти је убеђен да ће говорећи на српском убедити Србе да одустану, а укидањем регистарских таблица са ознаком КМ жели да покаже да Косовска Митровица није Србија".

Нагласио је и да је следеће о чему треба да се разговара Заједница српских општина.
„Оно на чему инсистирамо то је да више не постоји ништа о чему желимо да причамо без Заједнице српских општина. Немамо ми проблем да испунимо ни оно што нисмо ми потписали, већ други пре нас, али морате и ви да испуните оно што сте потписали“, истакао је Вучић.

"Кфор да погледа Бриселски споразум и размисли"

Он је оценио да је најпоквареније то што је Кфор рекао да свака врста полиције тзв. Косова има право да иде свуда по територији Косова, констатујући да је то лаж и да то није тако по Бриселском споразуму.
Вучић је одговарајући на питања новинара казао да у Бриселском споразуму, тачка 9 говори о томе да на северу надлежност има Директорат Север - Регионална полиција Север.
"Десет дана сам свађао око тога да у то не могу да уђу Јужна Митровица, Вучитрн, Србица или Вуштри, Скендерај и Митровице, како они кажу, јер би онда они имали 67 одсто полицајаца Албанаца на северу, а 33 одсто полицајаца Срба, а овако има 98 одсто Срба полицајаца", казао је Вучић.
Истиче да то што кажу да сада могу слободно да убацује Албанце колико хоће нигде не пише.
Поручује Кфору да погледају Бриселски споразум и размисле још једном.
"Нема проблема, ако кажу да је то то, нема проблема, онда ћемо ми додатно да размишљамо о свом понашању", додаје.
Истиче да посебно, како каже иронично, воли што при том кажу да се позивају на Резолуцију 1244 и у том смислу најављује да ће Кфор ускоро писмом обавестити и затражити нешто у складу са Резолуцијом 1244 управо се позивајући на то што кажу да је подржавају.
"А онда ћете да видите да и не подржавају баш и то ћете видети већ следеће недеље", поручује председник.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
СРБИЈА
Вучић: Седам докумената о повлачењу признања Косова имам у фиоци
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала