Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ана Брнабић: Од 1. септембра период нестабилности, сви капацитети Србије морају бити усмерени на КиМ

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVICПремијерка Србије Ана Брнабић
Премијерка Србије Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2022
Пратите нас
Премијер и мандатар за састав нове владе Ана Брнабић изјавила је данас да је Београд задовољан договором с Приштином о личним картама у границама оног што је могло да се очекује, да није било простора за маневар, као и да се од 1. септембра улази у период велике нестабилности јер није постигнут договор о регистарским таблицама.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

"Александар Вучић је као озбиљан државник рекао да није задовољан споразумом из 2011, да није био у најбољем интересу Србије и Срба на КиМ, а ви као озбиљна држава морате да примените међународне споразуме. Вучић је успео да направи најбољу могућу ситуацију за Србе на КиМ, да их заштитимо и омогућимо што нормалнији живот и даље присуство Србије на КиМ", рекла је Брнабић на ТВ Прва.
Београд је задовољан у границама нечега што може да се очекује, нисмо имали превише простора, јер је председник Србије морао да тражи простора у односу на споразум који је потписао Борко Стефановић 2011, додала је.
Брнабић је такође рекла да се од 1. септембра улази у период "страшне нестабилности", јер договора о регистарским таблицама нема, а Приштина је одбила компромисно решење са КС таблицама, које су статусно неутралне.
"Не знамо како ће се косовски политичари понашати, они су неодговорно показали колико им није стало до мира, до 31. октобра октобра сви морају да промене таблице и прихвате таблице које хоће Приштина, али ми не одустајемо од КМ таблица", рекла је Брнабић.
Она је додала да сви капацитети Србије у септембру морају бити усмерени на Косово и Метохију, како би се спречио било какав вид насиља и обезбедио мир, и да је то приоритет.
"И овог 1.септембра креће паклени период за Србију, јер ми за таблице немамо ништа", рекла је Брнабић и истакла да Србија у овом тренутку има толико терета на својим леђима да је то немогуће издржати.

О одлагању Европрајда

Брнабић је, када је реч о питању одлагања Европрајда, истакла да је управо СНС први пут обезбедио Прајд, као и одржавање параде у претходних осам година, чиме је, каже, та странка показала колико поштује људска права.

"Велика част бити поново предложен за мандатара"

Ана Брнабић је истакла да је велика част што је поново предложена за мандатара за састав нове Владе Србије и нагласила да ће циљ нове власти бити даље јачање српске економије и поред тешких услова.
Указала је да Влада иза себе има и резултате, додајући да је Србија прошла кроз тешка времена, а да јој се чини да је успешно водила наш брод.
Она је упозорила да тешка времена још долазе.
"Када погледате на време пандемије и онога што нам тек предстоји помислите - оно је био „мачји кашаљ“. Желим да без обзира на све изазове Србија настави да напредује, да имамо континуирани раст плата и пензија, да привреда постане све конкурентнија", истакла је Брнабић.
Рекла је да није лако тако нешто урадити у оваквој кризи какву имао данас, енергетској и оне коју ће свет видети и кроз недостатак хране и свега онога што доноси са собом атмосфера да смо на ивици Трећег светског рата због рата на истоку Европе.
"Да наставите да растете и економија јача делује скоро немогуће. Верујем да је могуће, али је потребно радити више. У смислу сати мислим да није могуће, али у смислу ефикасности јесте. Имали смо неки празан ход, одређене пропуштене шансе. Сада немамо право на то. Очекујем још јачи тим", казала је Брнабић.
Мандатарка за састав нове владе изјавила је да је влади потребан храбар, посвећен, ефикасан тим, који не само да воли своју земљу, већ живи за њу и који је спреман да тај посао ради на најбољи начин, да поднесе сваку жртву.
“На првом месту, у влади видим Синишу Малог и Милоша Вучевића”, рекла је Брнабић.
Брнабић, међутим, није прецизирала на којим се позиција они тачно наћи, као ни Ивица Дачић, који ће такође бити део владе.
“Потребно нам је јединство, снага посвећеност, одговорност. Не само да морамо да преживимо кризу, већ морамо да наставимо да растемо, да покажемо колико је Србија другачија, стабилна, јака земља”, рекла је Брнабић.
На питање да ли ће влада бити формирана у септембру, одговорила је: “Верујем да хоће”.
На констатацију да је председник Вучић јуче рекао да ће она бити премијерка до 2024. године, Брнабић каже да је то њихов договор.
“То је била тешка одлука. Ми смо разговарали отворено, искрено. Пресудило је што је криза толика, да је важно управљање владом, да би Милошу Вучевићу можда требало мало времена да се некако саживи са тим...То је и мени било потребно 2017.године. То је превагнуло, а Вучевић ће заузети једну од кључних улога и верујем да ће донети огромну енергију”, рекла је Брнабић, а пренео Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала