- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Чист фашизам: Зашто летонске власти желе да изолују припаднике руске заједнице

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаМарш бивших летонских легионара СС дивизије у Риги
Марш бивших летонских легионара СС дивизије у Риги  - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2022
Пратите нас
Изјава летонског председника Егилса Левитса да грађане Летоније који су руске националности треба изоловати израз је отворене и неприхватљиве дискриминације без преседана, а по оцени руских експерата, може се назвати новом врстом фашизма.
Према речима Левитса, постоји део Руса који није лојалан летонској држави. „Наш задатак је да се изборимо са њима, односно да их изолујемо... једноставно их треба изоловати“, изјавио је председник за Летонски радио.

Нова врста фашизма

Како каже за Спутњик политиколог Јуриј Светов, руски народ је Летонцима трн у оку јер поносно слави победу над Хитлером, док власти ове државе отворено величају и подржавају нацизам.
Светов додаје да летонске власти сматрају да су Руси који тамо живе нелојални и зато што се не потчињавају политици Запада.
„Летонија се током Другог светског рата борила на страни Хитлера. Многи од њих су били чувари концентрационих логора. Ти људи који су се борили за фашисте, тренутно су хероји летонске нације“, примећује стручњак.
Међутим, у Летонији се, како каже Светов, сада родила нова врста фашизма. „Сведоци смо потпуно нове врсте фашизма која је усмерена против Руса. Изненађујуће је што председник Летоније подржава фашизам. По националности, он је Јеврејин. Левитс треба да се бори против било које врсте дискриминације људи на националној основи“, констатује саговорник, напомињући да руски народ хоће да изолују због тога што су у Летонији русофобни и спроводе политику Европске уније и НАТО, тако и Сједињених Држава.
Светов подсећа да од стицања независности три балтичке земље – Литванија, Естонија и Летонија, желе да њихове територије буду једнонационалне. У Естонији је, како каже, још ‘30-их година спроведена „естонизација“.
„У ово време, људи различитих националности, укључујући Пољаке, Русе и Јевреје, били су приморани да узму естонска презимена, док су у Летонији оне који су стигли после 1945. прогласили недржављанима“, наводи стручњак и додаје да је у то време власт имала право да протерује кога хоће.

Летонија има подршку Запада

Светова чак не искључује могућност да се руски народ у Летонији може наћи у опасности. „Летонске власти им могу одузети држављанство или их чак протерати из земље. Они могу да ураде шта год пожеле јер знају да ће добити подршку Запада“, објашњава стручњак.
На питање какве мере Русија може да предузме због изјаве летонског председника, Светов каже да би против Естоније, као и Летоније могле бити предузете одређене економске мере.
„Неки чак сматрају да треба прекинути дипломатске односе и забранити транзит робе кроз ове земље од чега они зарађују новац“, наглашава саговорник.
Власти Летоније, подсећања ради, прогласиле су недавно Русију за спонзора тероризма и обуставиле издавање туристичких виза Русима. Осим тога, ова држава, као и Естонија и Литванија, активно се боре против совјетског наслеђа, између осталог и рушећи споменике совјетским херојима и војницима.
У Летонији живи два милиона људи, од чега више од 220.000 чине тзв. недржављани. У питању су стални становници земље, чији су преци стигли у земљу после 1940. године, када је Летонија постала део СССР-а. Недржављани имају ограничена права – не могу да обављају низ функција, као ни да учествују на изборима и референдумима. За добијање летонског држављанства потребно је да прођу процедуру натурализације – положе испит из летонског језика и историје. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је раније да феномен „апатрида“ који и даље постоји у европским земљама сраман и да треба уложити све напоре да се он искорени.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
РУСИЈА
МИП Русије: Уништавање споменика води деградацији односа са Летонијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала