- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Фасцинантни град укопан је дубоко испод површине земље и има 18 спратова /видео, фото/

CC BY-SA 3.0 / Nevit Dilmen/cropped photo / Подземни град у Турској Деринкују
Подземни град у Турској Деринкују  - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2022
Пратите нас
Деринкују је граду под којим се налази читав један скривени свет, запањујући подухват древних инжењера – подземни град истог имена у коме је могло живети и до 20 хиљада становника.
Данас је за посету отворена само половина овога комплекса из једноставног разлога – неки пролази међу подземним просторијама тако су уски, да се кроз њих може проћи једино пузећи. Зато је град под земљом био практично неосвојив.
Град је укопан 85 метара испод површине земље и има 18 спратова. Наравно, дуго се ширио и додаване су му нове просторије, а овај комплекс спомиње у четвртом веку пре нове ере Ксенофонт, Сократов ученик, грчки књижевник, војник и филозоф.
Према ставу Одељења за културу Турске, овај град су изградили Фригијци, индоевропски народ из времена антике, између 8. и 7. века пре нове ере, а верује се да је проширен у доба Византијског царства.
Како је и зашто настао? Претпоставља се да су прве пећине служиле као складишта и по потреби склоништа пред разним освајачима којих овом простору није недостајало.
Деринкују чије име значи „дубоки бунар“ био је у функцији непрекидно, вековима.
Неко време био је заборављен, а наново је „откривен“ шездесетих година прошлог стољећа и претворен у туристичку атракцију. Прича каже да су Деринкују поновно откриле кокошке једног мештанина које су залазиле у мрачне пролазе и губиле се; тада, шездесетих, почела су озбиљна археолошка искапања и истраживања ове јединствене историјске целине.
CC BY 2.0 / Martijn Munneke / Подземни град у Турској Деринкују
Подземни град у Турској Деринкују  - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2022
Подземни град у Турској Деринкују
Открило се да се повезане пећинске просторије протежу стотинама километара, и да је Деринкују додуше највећи, односно најдубљи град, али да у читавој покрајини под земљом постоји више од 200 мањих градова који су вероватно повезани тунелима и стварају велику подземну мрежу катакомби у којима се могло сместити и 100 хиљада људи.
Кроз град тече свежа питка вода – понорница, јер су се становници бојали отрованих извора – а откривен је и сложен вентилацијски систем.
Саме просторије биле су осмишљене као приватни станови, заједнички простори, оружарнице, гробља, школе, штале, складишта и светишта.
Такође, откривени су и отвори за хитну евакуацију, односно, бег на површину. Пронађени су чак и остаци винарије.
Град је имао, дакле, и много предности и удобности. Једна од њих је и заштита од великих зима и врућина, али, будући да човек није кртица, живот под земљом неминовно је стварао и осећај заточеништва, преноси Слободна Далмација.
За осветљење су служиле бакље, уљанице и лојанице, живело се у полутами, без сунца, а неки делови града, посебно они у близини подземних вода, влажни су. Међутим, у подземном се граду могао сачувати живот – и имовина, па су за време великих опсада и ратова људи ту становали месецима, а каткад и годинама без изласка на површину.
Данас туристи опседају овај локалитет који је 1985. уврштен на Унесков попис светске културне баштине.
Не препоручује се једино клаустрофобичнима.
Уз то, интересантно је да све подземне тајне у овом дијелу покрајине Анатолије још нису ископане.
Откривају се и нови градови, а пре осам година наишло се на један који би могао бити већи од свих до сада познатих. Истраживања још трају.
Археолошка ископавања — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откривен подземни град у коме су се крили први хришћани /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала