- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Пут Светог Саве после ког су Срби ушли у историју и цивилизацију

© WikipediaСвети Сава је као духовник унео нешто ново у живот српског друштва: идеал развијене духовности, хришћански морал и идеју једнакости.
Свети Сава је као духовник унео нешто ново у живот српског друштва: идеал развијене духовности, хришћански морал и идеју једнакости. - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2022
Пратите нас
О путовању Светог Саве после ког је „увео Србе у историју и цивилизацију“ разговарали смо са Борисом Субашићем, човеком који покушао да понови подвиг највећег српског светитеља.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

После књиге „Путник по Светој гори“, писац и новинар Новости Бориса Субашића објавио је књигу путописа „Иди за собом“ за коју је једном приликом рекао да је то прича о „путу са собом, за собом, за себе, путу до Бога“.

Идеја Бога – најмодернија светска идеја

„Идеја Бога невидљивог, свеприсутног, свемоћног и прилично хировитог, како га је дефинисао Лоренс од Арабије, шпијун, археолог и географ који је подигао устанак у Саудијској Арабији и први упознао свет са начином размишљања људи из пустиње, најмодернија је идеја овог света. Овај свет живи у монотеизму већ 4.000 година од првог човека који је спознао тог Бога. Нема Бога без човека ни човека без Бога“, каже Субашић за „Орбиту културе“.
Према његовим речима, основна идеја Библије је – „у почетку беше реч“.
„Реч је можда неадекватан превод – у почетку беше идеја, беше мисао. Е то је тај логос. Како је дошло до те мисли, зашто је то најмодернија идеја света? Идите у било који институт за теоријску физику видећете да физичари лупају главу последњих 200 година која би то била основна законитост на основу које се све покреће“.

Пут који је формирао светску и српску цивилизацију

Субашић је кренуо у потрагу за местом где се „родио Бог“ гледајући физичко-духовну географију „Књиге постања“ која је старија од Танаха, јеврејске Библије, и постојала је у предању људи још 2.000 година пре наше ере у месопотамским цивилизацијама.
„Пошто нема никаквог другог трага ког би нашли археолози, решио сам да кренем за јединим трагом који је остављен, а то је пут и установио сам да сам ушао у једну реку која је почела пре више од 4000 година. Схватио сам да сам испунио свој задатака и да би сваки човек требало да га испуни. Јер пролазак физичким путем ако видите куда идете и ако се спојите са свима који су ишли и оставите нешто онима који ће ићи, то доноси метамофорзис, преображење“.
Борис Субашић, новинар - Српским стазама по Светој земљи I Док анђели спавају - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2021
Подкаст
Борис Субашић, новинар - Српским стазама по Светој земљи I Док анђели спавају
На том путу срећете људе који су формирали цивилизацију света својом идејом, али и српску цивилизацију, а то су две подударне приче.
„То је наш Сава, кир Сава, принц Растко, врхунски интелектуалац тог доба, ми уопште таквог Саву не познајемо. Знамо онај лик с фреске, али ко је, у ствари, био Сава? Ко је био човек који је у шездесетој години отишао на путовање од преко 2000 километара у Свету Земљу? Тиме се историја и историчари уопште нису бавили. Као новинар сам покушао да будем извештач из средњег века и да пратим Саву на том путовању, истим путем којим је он ишао и видео сам да ја данас нисам успео, ни временски ни просторно, да савладам ни мали део његовог путовања, а Сава је некако свуда прошао“.

Пут Светог Саве – улазак Срба у историју и цивилизацију

Субашић истиче да су и пре Светог Саве постојали Срби, али да нису били део историје и цивилизације. Срби улазе у светску цивилизацију са Светим Савом који је кренуо путем Аврама и Мојсија. Мојсије је био законодавац, и Сава је био законодавац. Мојсије ствара народ озакоњивањем, давањем правила живота, Сава ствара нацију дајући законе.
„Кад се Мојсије попео на Гору Синајску и добио таблице закона он је могао да види Бога с леђа. Сава кад се попео, каже Доментијан, видео је Христа на престолу окруженог херувимима и онда му приведе нови савршен народ, нови Израел и Срби тиме постају део изабраног народа, а Србија на далеком Балкану постаје део Свете Земље. Тада Србија улази у светску историју“.
Свети Сава тада постаје „светска звезда“ јер је извео „путовање које нико до данас није поновио“. Зато га у католичкој акри, крсташкој, век након његове смрти, сматрају светитељем.

Српска тробојка као путоказ

Ништа од тога Субашић не би сазнао да није био на путу, јер „пут је тиха вода која обликује, пут је онај фини песак који дигне пустињски ветар па вас струже и ради онај дубински пилинг и оно што доноси суштинску промену у човеку“. На том путу пролазите кроз сва времена од настанка света до данас али сте и свесни да газите пустињом која је данас и војни полигон.
Манастир Ваведења Пресвете Богородице у Паљи
 - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
СРБИЈА
Мало познато место у ком је Свети Сава последњи пут коначио у Србији /фото/

„Видео сам камен на ком је нацртана тробојка и питао водича је ли ово руска застава, а он каже није, то је твоја застава. Један наш ратник из ратова деведесетих, србо-јеврејин је отишао после ратова у Израел, постао је високи официр у израелској армији и један од путева којим пролазе сви ти млади војници маркирао је српском тробојком“.

Косовски завет – поновљени светосавски завет

На путу ког је једини у историји прошао Свети Сава, „непрестано осећате време и физичке тегобе које морате осећати“. Сваки следећи пут је повратак у ту пустињу која вас је научила да верујете у себе, а то је и прича о Светом Сави.
„После Савиног пута Срби су постали изабрани народ, али то нам не даје право на злочине. Код Срба је то завет моралности и завет очувања идентитета. У суштини, Косовски завет је само поновљени светосавски завет“, закључио је Субашић.
Комплетан разговор са Борисом Субашићем можете преслушати у „Орбити културе“.
Свети Сава - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2020
Доказ да Срби нису били варвари : Свети Сава кажњавао надрилекаре, а основао прву српску болницу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала