- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Србија и Република Српска штампаће уџбенике од националног значаја – мимо тржишта и страних издавача

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗавод за уџбенике
Завод за уџбенике - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2022
Пратите нас
Писање уџбеника српске историје, српског језика и географије ускоро би требало да се издвоји из механизма слободног тржишта како би се образовање деце у тим националним предметима препустило домаћим стручњацима и држави.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Из Министарства просвете, науке и технолошког развоја наводе да је, по налогу министра Бранка Ружића, током прошле године формирана радна група која je разматрала неопходне измене и допуне Закона о уџбеницима, у циљу прављења основа за увођење уџбеника од посебног националног интереса за основну и средњу школу.
Можда и најбитнији новитет који би уследио прихватањем поменутих измена било би усклађивање наставног програма са оним из Републике Српске.

Нацрт измена и допуна Закона о уџбеницима је припремљен у мају 2021. године и након тога је послат кабинету председника Републике Србије, будући да је реч о иницијативи председника, као и кабинету председнице Владе Србије, ради консултација на вишем нивоу. У међувремену, остварена је и сарадња са колегама из Републике Српске како би се припремили уџбеници од националног интереса са истоветним садржајем. Такође, организоване су и обуке за наставнике који ће ученцима предавати националне предмете, наводи се из Министарства.

Ко нам пише прошлост

Из године у годину стижу притужбе јавности на рачун не само недовољно представљених тема из ближе и даље српске историје, већ и на њихово неадекватно обрађивање. Било да се ради о намерним „пропустима“, или просто о чињеници да страни издавачи и њихови аутори не придају превише значаја темама кључним за развој и неговање српског националног идентитета, већина научника и стручњака из домена друштвених сфера сматра да је писање нових уџбеника, под покровитељством државе, одлична идеја.

Искрено говорећи, мислим да је то јако добра идеја, из једноставног разлога што се у садашњем статусу какав имамо, са великим бројем издавача, иста појава тумачи на различите начине, а то посебно долази до изражаја у историји. Исти је случај и са самим језиком, а можемо рећи и са књижевношћу. Будући да се ради о националним дисциплинама, неопходно је заправо да се направе уџбеници који ће бити у сагласности са званичним ставовима филолошке науке у Србији, односно са ставовима лингвиста, историчара књижевности и историчара, изјавио је за Спутњик Милош Ковачевић, српски лингвиста и редовни професор за Савремени српски језик на Филолошком факултету у Београду.

Књиге и уџбеници - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2020
САНУ предлаже нове законе о Заводу за уџбенике и о уџбеницима

Избећи прекрајање историје

Милош Ковић, историчар и редовни професор на Филозофском факултету у Београду, сматра најбољом постојећом формулом то да најмањи могући број уџбеника пишу најбољи домаћи стручњаци, како би се избегло и нагомилавање сувишног материјала, али и свако могуће прекрајање српске историје у корист нечије политичке агенде.
Под маском слободног тржишта у Србији је заведен монопол немачких и хрватских издавача. На жалост, велики број колега је поклекао пред искушењима зараде и утицаја. Потребно је да се врати углед државном издавачу, а то је Завод за уџбенике и наставна средства. Он је доведен готово до просјачког штапа. Довољан нам је један, два или три уџбеника у складу са бројем основних образовних профила. Тако се ради у најозбиљнијим државама у Европи и у свету и нема никакве потребе да трпимо овај монопол који су код нас завели страни издавачи, изјавио је Ковић за Спутњик.
© Sputnik / Лола ЂорђевићМилош Ковић
Милош Ковић - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
Милош Ковић

Шта ће бити сутра

Став колега дели и професор доктор Миливоје Павловић, председник Надзорног одбора Завода за уџбенике, њижевник и универзитетски професор.
Познато је да се посредством уџбеника утиче на свест и поглед на свет читавог низа генерација, ученика, наставника и родитеља, а тиме и на лице сутрашњег друштва. Стога ми је сасвим прихватљива иницијатива председника Вучића, коју је подржао и ресорни министар просвете Бранко Ружић да се припрема издавање уџбеника бар за такозвани идентитетски пакет повери само државном издавачу тј. Заводу. Тај Завод има велико искуство и располаже креативним, људским, технолошким и другим ресурсима за обављање овог деликатног задатка, рекао је за Спутњик Павловић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала